Koronavírus - LMP: segíteni kell a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőkön

Koronavírus, 2020.04.08

Nem tartja elégségesnek a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben eddig meghozott intézkedéseket az LMP társelnöke, mondván, azok nem segítenek a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőkön, így a szociális válság elkerülésében.

Kendernay János szerdai online sajtótájékoztatóján rámutatott: ha a legszegényebb településeken berobban a járvány, az az egész országot veszélybe sodorja, ezért nem elég csupán a gazdaság legfontosabb szereplőit támogatni.

Az LMP ezért a többi közt a közmunkaprogram megerősítését, valamint a családi pótlék emelését javasolja. Extra támogatást biztosítana a tanyagondnoki szolgálatoknak, és külön forrást adna a hátrányos helyzetű és roma tanulók felzárkóztatását végző tanodáknak.

Kendernay János egy rendkívüli segélyprogram kidolgozására is javaslatot tett a gyermekszegénység megfékezése érdekében a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség számára, a program koordinálását pedig egy kormánybiztosra bízná.

Az LMP szerint vissza nem térítendő támogatást kell adni azoknak a civil szervezeteknek, amelyek segítik a járvány elleni védekezést, és segíteni kell azokat a családokat, akiknek a kialakult helyzetben otthon kell gondozniuk a fogyatékkal élő családtagot.

Javaslatait a politikus azzal zárta, hogy nagyobb védelmet kell biztosítani a lakók számára, hogy mindenhol érvényesülhessenek a járványügyi ajánlások.

Kendernay János kérdéseket is intézett a kormányhoz, a többi közt azt: hogyan biztosítja, hogy a mélyszegénységben élő településeken nem robban be a járvány. Milyen konkrét segítséget nyújtanak ezeknek az embereknek és hogyan valósul meg a digitális oktatás ott, ahol még internet sincs, vagy ha van, az eszközök hiányoznak? - kérdezi.

A társelnök kérdésre válaszolva mindenkit arra kért, hogy húsvétkor is tartsa be a járványügyi ajánlásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!