Koronavírus - Operatív törzs: meghaladta a 15 ezret a hatósági házi karanténban lévők száma

Koronavírus, 2020.04.07

Meghaladta a 15 ezret a hatósági házi karanténban lévők száma. Magyarország minden területén van karantén, a legtöbb a fővárosban és Pest megyében - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: készletfelméréseik alapján kedden kilenc kórházba szállítanak egyéni védőfelszereléseket, köztük sebészeti és speciális orvosi maszkokat, védőruhát, arcvédő pajzsokat, védőszemüvegeket.

Közölte: a hatósági házi karanténban lévők negyede Budapesten és Pest megyében van.

Ismertette: jelentős forrásokat különített el a kormány a járvány elleni védekezésre, a védekezési alapba 663 milliárd forint értékű kezdő pénzügyi keretet különítettek el, emellett létrejött az Európai Unióból érkező járvány elleni támogatások alapja is.

A kórházparancsnokok továbbra is ellátják a kijelölt 108 kórházban feladataikat. Készletfelméréseik alapján kedden kilenc kórházba szállítanak egyéni védőfelszereléseket, köztük sebészeti és speciális orvosi maszkokat, védőruhát, arcvédő pajzsokat, védőszemüvegeket. A kiszállításban a Waberers logisztikai vállalat nyújt segítséget - ismertette.

Beszámolt arról is, hogy a hatósági házi karanténokra vonatkozó szabályok betartását 122 268 alkalommal ellenőrizték. Emelkedett e szabályok megsértőinek száma: eddig 499 feljelentést tettek, 389 emberre róttak ki helyszíni bírságot, 65-öt pedig figyelmeztettek.

Az üzletek korlátozott nyitvatartásának szabályait megszegőkkel szemben eddig 67 szabálysértési feljelentést tettek, 32 helyszíni bírságot szabtak ki, 51 esetben pedig figyelmeztetést alkalmaztak.

A román-magyar határnál feltorlódott, Nyugat-Európába tartó román vendégmunkásokkal kapcsolatban azt mondta: a román és a magyar rendőri vezetés egyeztetése nyomán időkorláttal este 21 és 24 óra között beléphetnek a román vendégmunkások Magyarország területére, de ennek feltétele egy egészségügyi vizsgálat, valamint az, hogy a román állampolgárok hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy a célország fogadja őket.

A határforgalomról szólva azt mondta, a belépő teherforgalomban Röszkénél kell kisebb várakozási idővel számolni.

Kiss Róbert ismertette azt is: 166-ra emelkedett a járvánnyal összefüggésben elkövetett bűncselekmények száma, ebből 38 csalás, 11 járványügyi szabályszegés, 21 közveszéllyel fenyegetés, és 44 esetben rendeltek el nyomozást rémhírterjesztés miatt. Eddig 39 gyanúsítottat hallgattak ki. Megemlítette: legutóbb egy harmincas éveiben járó budapesti párt fogtak el, mert szájmaszkokat kínáltak az interneten, de csak eltették a vételárat, terméket nem küldtek. Tízmilliókkal károsítottak meg magánszemélyeket, orvosokat és gyógyszertárakat.

Arra a kérdésre, amely szerint külföldi sajtóhírek szerint Nyugat-Európában leköpik a rendőröket, hogy megfertőzzék őket, Kiss Róbert azt mondta: ilyesmi Magyarországon nem történt, a magyar rendőrség társadalmi megbecsülése jó. Hozzátette: a magyarok igénylik a közterületeken a rendőri jelenlétet, ezzel is igyekeznek megfelelő szinten tartani az emberek biztonságérzetét.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: a kijárási korlátozások bevezetése óta több mint 5000 emberrel szemben intézkedtek, ebből 3587-et figyelmeztetésben részesítettek, 701 helyszíni bírságot szabtak ki és 843 feljelentést tettek. Az adatok alapján a szabályszegéseket zömmel a fővárosban követik el. Budapesten csak hétfőn 273 embert figyelmeztettek, 11-re szabtak ki helyszíni bírságot, és 21 feljelentést tettek.

A hamis hírek bejelentési lehetőségeit firtató kérdésre Kiss Róbert azt mondta: a rendőrség honlapján is megtalálható erre az űrlap, de a 112-es segélyhívón és e-mailben is lehet jelezni az ilyen eseteket. Azt kérte, hogy ha e-mailben teszi ezt valaki, akkor az álhír linkjét is másolják be az a levélbe.

Kérdésre válaszolva megerősítette: a védelmi feladatok ellátására és az általános rendőri feladatok elvégzésére a magyar rendőrségnek megvan a megfelelő létszáma.

Felidézte: 58 szállodát jelöltek ki arra a célra, hogy a védekezésben segítő egészségügyi dolgozókat helyezzenek el bennük. Megköszönte, hogy nagyon sok szálloda maga ajánlotta fel ezt a lehetőséget.

Kérdésre elmondta: bár díjmentessé tette a kormány a várakozást az utakon, ez nem jelenti azt, hogy lehetne tilosban parkolni - ez közlekedési szabályszegés, amellyel szemben továbbra is fellépnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!