Koronavírus - Romániában ismét megdőlt a napi rekord

Koronavírus, 2020.09.16

Romániában több mint 1700 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, ezzel szerdán - csaknem három hét után - ismét megdőlt a napi fertőzéses esetek rekordja.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentésében szereplő, az előző napinál több mint 600-zal magasabb 1713 új fertőzés 45 százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál, ezt pedig már nem lehet csak annak tulajdonítani, hogy ez az adat a szokásos 22-24 ezernél valamivel több (26 520) teszt kiértékelésén alapul. A GCS szerint 529 tesztet nem az utóbbi 24 órában, hanem korábban végeztek, azt azonban nem közölték, hogy egy "kiigazításról" lenne szó, mint ahogy azt sem, hogy ezek közül milyen arányban voltak pozitív eredmények.

A hírtelevíziók által megszólaltatott egészségügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy kiugróan magas esetszám még nem az alig két napja kezdődött iskolai tanévnek tulajdonítható, de azt biztosra veszik, hogy egy héten belül emiatt is gyorsulni fog Romániában a járvány terjedése.

Szerdán újabb 49 koronavírusos beteg elhalálozásáról számolt be a GCS, ami 22 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 4285 áldozatot követelt a járvány, külföldön pedig 126 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.

Továbbra is homály fedi az ismert aktív fertőzöttek számát, amelyet eddig sem közöltek hivatalosan, csak kikövetkeztetni lehetett a napi jelentésekből. Két napja azonban az adatgyűjtési és összegzési módszer "technikai frissítésére" hivatkozva a GCS már nem közli a - két negatív teszt után - gyógyultnak nyilvánított esetek számát. Az utolsó, hétfői közlés szerint több mint 43 ezer gyógyultat tartottak nyilván Romániában. Tekintettel arra, hogy a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma meghaladta már a 107 ezret, ebből arra lehet következtetni, hogy az ismert aktív esetek száma a 60 ezret közelíti.

Szerdán tovább csökkent (6854-re) a kórházban kezelt fertőzöttek, enyhén növekedett viszont (471-re) az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!