TV műsor

Koronavírus - Wisconsinban tömött sorokban várakoznak az emberek az előválasztásokon

Koronavírus, 2020.04.08

Wisconsinban kedden tömött sorokban várakoztak az emberek az előválasztásokon, miután a helyi legfelsőbb bíróság hétfőn este semmisnek mondta ki a kormányzó rendelkezését a választások elhalasztásáról.

Tony Evers demokrata párti kormányzó és a demokrata párti törvényhozók azt szorgalmazták, hogy halasszák el a választásokat, vagy hosszabbítsák meg a levélben történő szavazás határidejét, azonban a republikánus többségű wisconsini kongresszus ellenállásába ütköztek. A helyi legfelsőbb bíróság, megosztottan ugyan, de a republikánusok álláspontja mellett foglalt állást. Sőt, megváltoztatta egy alsóbb fokú bíróság korábbi döntését is, amely meghosszabbította volna a levélben történő szavazás határidejét.

Nancy Pelosi a washingtoni szövetségi képviselőház elnöke az MSNBC televíziónak még hétfőn éjjel "szégyenletesnek" nevezte a wisconsini előválasztások megtartásáról szóló döntést. Mint fogalmazott: "ez aláássa a demokráciánkat".

Elemzők szerint a wisconsini előválasztás dilemmája a választók számára az, hogy elmenjenek-e voksolni, veszélybe sodorva ezzel a saját és mások egészségét is, vagy otthon maradjanak, s ezzel önhibájukon kívül ugyan, de elveszítsék a választáshoz való jogukat. Ruth Bader Ginsburg, a szövetségi legfelsőbb bíróság liberális bírája Washingtonban írásbeli megjegyzést is fűzött a wisconsini döntéshez. Mint írta: attól tart, hogy "tömeges jogfosztásra" kerül sor. A wisconsini legfelsőbb bíróságra utalva Ginsburg úgy fogalmazott: "ennek a bíróságnak a többsége azt nyilvánította ki, hogy csak technikai kérdésről van szó. Ez nem igaz. Az itt a kérdés, hogy wisconsini állampolgárok tízezrei szavazhatnak-e biztonságban a járvány közepette".

Wisconsinban szintén kijárási korlátozások vannak érvényben. A választások elhalasztásáról hozott hétfői döntése előtt Evers kormányzó azt nyilatkozta a Milwaukee Journal Sentinel című helyi lapnak, hogy a járvány miatt "az embereket Wisconsinban nem a demokraták és a republikánusok harca érdekli, hanem félnek".

A koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban több mint egy tucat tagállam már elhalasztotta az előválasztásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!