A belga miniszterelnök támogatja, hogy az Európai Tanács elnöke lemond, ha EP-képviselőnek választják

Külföld, 2024.01.08

Alexander De Croo belga miniszterelnök hétfőn támogatását fejezte ki az Európai Tanács elnöke, a belga Charles Michel azon döntését illetően, hogy indul a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson, és ha megválasztják EP-képviselőnek, lemond jelenlegi posztjáról.

Az Európai Unió Tanácsának január elsején kezdődött, féléves belga elnökségi programjairól újságírókkal Brüsszelben folytatott megbeszélésen Alexander De Croo természetesnek nevezte, hogy Charles Michel EP-képviselői megválasztása esetén lemond az európai tanácsi elnöki posztjáról, mert - mint aláhúzta - "a politikusoktól ezt várják".

"Ez az, amit a politikusok csinálnak: részt vesznek a választásokon. Így működik a demokrácia" - fogalmazott a belga miniszterelnök, majd megjegyezte: a demokrácia megvalósításának módja Európában a választásokon való részvétel.

"A választásokon való részvételt várják el tőlünk is" - mondta De Croo. Azzal összefüggésben pedig, hogy Charles Michel lemondása esetén az új elnök megválasztásáig ki töltené be ideiglenesen az Európai Tanács vezetői posztját, a belga miniszterelnök azt mondta: "lesz idő" megoldást találni.

Charles Michel, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke vasárnap jelentette be, hogy indul a júniusi európai parlamenti választásokon. A Európai Tanács jelenlegi elnöke a Reformer Mozgalom (MR) vallon párt listájának élén fog állni.

Döntése azt is jelenti, hogy az uniós testület éléről lemond, amennyiben megválasztják. Michel ezzel összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy amennyiben megválasztják, 2019 decemberétől viselt jelenlegi tisztségét július közepéig, az új uniós parlament beiktatásáig fogja betölteni. Utódjáról az uniós tagállamok vezetői döntenek minősített többségi szavazássál. Az elnök megbízatása két és fél évre szól, és egyszer megújítható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!