A Bihar megyei önkormányzat uniós támogatást nyert a nagyváradi pénzügyi palota felújítására

Külföld, 2024.02.06

Uniós támogatást nyert a római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott, majd attól elperelt nagyváradi pénzügyi palota felújítására annak jelenlegi tulajdonosa, a Bihar megyei önkormányzat - írta kedden a Bihari Napló a megyei közgyűlés tájékoztatása alapján.

Ilie Bolojan, a partiumi megye közgyűlésének elnöke Facebook-oldalán közölte, hogy hétfőn aláírták a finanszírozási szerződést az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséggel az emblematikus épület felújítására, mely elkészülte után a megye közigazgatás székhelye lesz. A 48 millió lej (3,7 milliárd forint) értékű beruházásból 23 millió lej (1,7 milliárd forint) volt a megpályázható összeg, a fennmaradó részt a megyei közgyűlés biztosítja saját forrásból.

Közölte: a 2022 augusztusában elkezdett munkálatok eddig 60 százalékban valósultak meg, a statikai megerősítése és teljes körű felújítása mellett energiahatékonnyá is teszik az épületet. A felújítással 2025 júliusára kell elkészülni.

A Nagyvárad belvárosában álló, eredetileg irgalmasrendi ingatlant 2012-ben kapta vissza a nagyváradi római katolikus püspökség, ám a megyei önkormányzat megtámadta a restitúciós bizottság határozatát, arra hivatkozva, hogy az épület valójában a magyar állam tulajdona volt, amelyet a trianoni döntéssel a román állam vett át.

A visszaszolgáltatás érvénytelenítését célzó perben a nagyváradi polgármesteri hivatal is csatlakozott a megyei önkormányzathoz. Az alapfokon eljáró pitesti-i táblabíróság 2016 áprilisában kimondott ítéletében elutasította a keresetet, és elismerte az egyház tulajdonjogát. A román legfelsőbb bíróság azonban pár hónappal később, 2016 decemberében megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, és megfosztotta az egyházat a számára visszaszolgáltatott palotától.

A jogerős döntést értékelve a püspökség közölte: a legfelsőbb bíróság "megmagyarázhatatlan könnyedséggel tette túl magát" az egyház által benyújtott bizonyítékokon. Az egyház szerint ezek kétséget kizáróan bizonyították, hogy az Irgalmasrend a pénzügyi palota építtetője, valamint jogos és telekkönyvezett tulajdonosa, illetve, hogy az épületet a román állam önkényesen sajátította ki az 1948-as államosítási rendelet alapján.

Az egyház által bemutatott dokumentumok szerint az Irgalmasrend saját telkén bankkölcsönből építette a palotát, melyet aztán állami hivataloknak adott bérbe. Ezt a város neves építésze, ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte eklektikus stílusban, a múlt század fordulóján adták át.

A Nagyvárad belvárosában található impozáns műemlék épületben a kommunizmus idején járóbetegrendelő működött, majd sok évtizedig használaton kívül állt, mely idő alatt az állapota meglehetősen leromlott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!