A bukaresti parlamentben ünnepi ülést rendeztek a Románia és Izrael közötti szolidaritás és barátság napja alkalmából

Külföld, 2024.05.14

A kétkamarás bukaresti parlamentben ünnepi együttes ülést tartottak kedden a Románia és Izrael közötti szolidaritás és barátság napja alkalmából, amelynek bevezetéséről a kisebbségi frakció két tagjáa - a zsidó kisebbség által jelölt Silviu Vexler és a német kisebbség által delegált Ovidiu Gant - kezdeményezésére áprilisban hoztak törvényt Romániában.

Bár Marcel Ciolacu miniszterelnök a díszülésen személyesen nem vett részt, videoüzenetben idézte fel, hogy Románia az elsők között, 1948. június 11-én lépett diplomáciai kapcsolatba a függetlenségét akkor néhány hete kikiáltó Izraellel. Rámutatott: országa Izraellel vállalt szolidaritása a nehéz pillanatokban sem párolgott el, a 2023. október 7-i terrortámadást Románia a lehető leghatározottabban elítélte, ő maga pedig - egy román kormányküldöttség élén - szolidaritási látogatást is tett Izraelben.

"A Románia és Izrael közötti megszakítás nélküli baráti kapcsolatok a közös demokratikus értékeken alapulnak, tartópillérei pedig a romániai zsidó közösség és Izrael román származású állampolgárainak közössége, amelyek fontos szerepet játszanak mindkét állam kultúrájának és civilizációjának alakításában" - fogalmazott üzenetében a román miniszterelnök.

Nicolae Ciuca szenátusi házelnök videoüzenetében azt emelte ki, hogy Románia - a nemzetközi feszültségek és diplomáciai nyomás ellenére - a kommunista tömb egyetlen országa volt, amely soha nem szakította meg diplomáciai kapcsolatait Izraellel. Emlékeztetett: Romániában önálló tananyagként vezették be a hazai közoktatásban a zsidók történelmét és a holokausztra vonatkozó ismereteket, hogy a társadalom "antitesteket" kezdjen el termelni a zsidógyűlölet és intolerancia ellen.

"Támogatjuk Izrael alapvető jogát a létezéshez, az önvédelemhez és polgárai védelméhez. Üdvözlöm ezt az ünnepnapot, amikor Izrael Állam zászlaja Románia zászlaja mellett lobog a barátság és szolidaritás jeleként" - idézte a román házelnök videoüzenetét az Agerpres hírügynökség.

A törvényt kezdeményező Silviu Vexler parlamenti képviselő, a romániai zsidó közösségek szövetségének elnöke parlamenti felszólalásában történelmi jelentőségű gesztusként értékelte a bukaresti parlament kiállását.

"A mai világban szinte hihetetlenné vált, hogy a román nemzeti himnusz mellett Izrael Állam himnuszát is meghallgathatjuk, talán azért, mert a címe 'HaTikvá', azaz "A remény". Normális időszakban is kiemelt jelentősége lett volna egy ilyen gesztusnak, de a jelenlegi helyzetben a Románia és Izrael közötti szolidaritás és barátság napjának bevezetése valóban történelmi tett" - fogalmazott a zsidó kisebbség parlamenti képviselője.

Az ünnepi ülésen Diana Sosoaca független szenátor a román nép és az ország érdekeinek elárulásával vádolta törvényhozó társait, és azt kifogásolta, hogy a kommunista börtönök mártírjainak - 2017-ben bevezetett - emléknapját tették meg az Izrael és Románia közötti szolidaritás és barátság napjává.

"Miközben mi több mint 400 ezer zsidót mentettünk meg a második világháborúban, a judeobolsevikok több mint 800 ezer románt öltek meg a kommunista börtönökben. Hogyan lehetséges, hogy önök, a román parlament tagjai elárulják a román népet és hazánk érdekeit?" - idézte Sosoaca méltatlankodását a román állami hírügynökség.

Az idén februárban beterjesztett, a parlament mindkét háza által márciusban megszavazott, és az államfő által április elején kihirdetett jogszabály szerint minden év május 14-én a román parlament ülésén megemlékeznek a nap jelentőségéről, az elnöki hivatal, a parlament és a kormány székházán pedig Izrael zászlaját is kitűzik Románia lobogója mellé.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy a helyi és központi közigazgatási intézmények, Románia külképviseletei elszámolják azokat a költségvetésükbe betervezett kiadásokat, amelyekkel a Románia és Izrael közötti szolidaritás és barátság napja alkalmából szervezett rendezvényeket támogatják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!