A Capital One felvásárolja a Discover Financialt, átalakítva az amerikai hitelkártyapiacot

Külföld, 2024.02.20

Egyesül az Egyesült Államok két legnagyobb hitelkártya-kibocsátója, a Capital One és a Discover Financial, a tranzakcióval a Capital One piaci értékét tekintve 80 milliárd dolláros pénzügyi vállalkozássá válik - jelentették be a cégek kedden.

A Capital One még hétfőn közölte, hogy mintegy 35 milliárd dollárért felvásárolja a Discover Financialt. A felvásárlás nyomán a Capital One olyan globális fizetési platform fölött rendelkezik majd, ami a világ szinte minden országában összesen 70 kereskedelmi elfogadóhelyet foglal magában.

A megállapodás alapján a tranzakció során a Capital One a Discover minden részvényéhez hozzájut, a Discover részvényesei minden birtokukban lévő részvényért 1,0192 Capital One részvényt kapnak.

A Capital One piaci értékét 52 milliárd dollárra becsülik, míg a Discover értéke 28 milliárd.

A felvásárlási folyamat a várakozások szerint 2024 végén, 2025 elején zárulhat, az amerikai hatóságok engedélyezési eljárásától, valamint a két vállalkozás részvényeseinek jóváhagyásától függően.

A Capital One egyben az Egyesült Államok kilencedik legnagyobb bankja, és egyik legjelentősebb hitelkártya-kibocsátója, amely eddig a hitelkártyapiacot uraló Visa és Mastercard szolgáltatását alkalmazta.

A Discover Financial az Egyesült Államok negyedik legnagyobb hitelkártya-kibocsátója.

A Federal Reserve adatai szerint 2023 utolsó negyedévében az amerikaiak 1130 milliárd dollárt tartottak hitelkártyájukon. Az amerikai háztartások összesített tartozása jelenleg 212 milliárd dollár, ami 1,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az átlagos hitelkártyakamat 21,5 százalékon áll, ami a Federal Reserve erre vonatkozó statisztikájának kezdete óta a legmagasabb érték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!