A cseh pártok tavaly több mint félmilliárd koronát kaptak az államtól

Külföld, 2024.01.16

A cseh állam tavaly 545,8 millió koronával (8732,8 millió forint) támogatta a politikai pártokat és mozgalmakat. Ez az összeg mintegy 30 millió koronával alacsonyabb, mint a 2022-es támogatás - közölte kedden a prágai belügyminisztérium, amely a politikai szervezetek hivatalos nyilvántartását vezeti.

A legmagasabb állami támogatást - 140 millió koronát - az Andrej Babis volt kormányfő által vezetett jobbközép ellenzéki Igen-Független Polgárok Akciója (ANO) mozgalom kapta. A második legnagyobb összeg, 90,1 millió korona a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) kasszájába került, míg a harmadik helyen a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) 72,6 millió koronát kaptak.

A hét parlamenti párt és mozgalom közül a legkevesebb pénzt, 30,9 millió koronát a jobboldali kormánykoalíciós TOP 09 párt kapta.

A parlamenten kívüli szervezetek közül a szociáldemokrata SOCDEM (korábban CSSD) párt 21 millió, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) pedig 11,5 millió korona támogatásban részesült az államtól.

A cseh állam a politikai pártoknak és mozgalmaknak mindig a legutóbbi parlamenti, szenátusi, regionális és önkormányzati választás eredménye alapján folyósít támogatást. Ennek nagysága a választási eredménytől és a képviselők számától függ. Egy parlamenti képviselő vagy szenátor után 900 ezer korona jár, a regionális képviselők után pedig 250 ezer korona.

A parlamenti választáson legalább három százalékot szerző pártok és mozgalmak képviselőik számától függetlenül évi hatmillió koronát kapnak tevékenységükre az államkasszából. Három százalékon felül öt százalékig minden 0,1 százalékért további 200 ezer korona jár. A parlamentbe jutott csoportosulások így alapösszegként évi tíz millió koronára tesznek szert, és ehhez még a képviselői fejpénz is is hozzáadódik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!