A demokrata jelölt nyerte az időközi képviselőházi választást New York elővárosi kerületében

Külföld, 2024.02.14

A demokrata Tom Souzzi nyerte az időközi képviselőházi választást a New York elővárosi részét magában foglaló kongresszusi választókerületben a kedden tartott voksoláson.

Az eredmény egyben azt jelenti, hogy az amerikai kongresszus alsóházában eggyel csökkent a republikánusok többsége: ezek után 219-213 arányú lesz. A demokraták így visszaszerezték a Long Island kertvárosi körzetben a kongresszusi helyet, amelyet a 2022 novemberében tartott félidős választásokon meglepetésre veszítettek el.

A közel végleges eredmény szerint Tom Souzzi a szavazatok mintegy 53,9 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Mazi Pilip 46,1 százalékot ért el.

A republikánusok a politikában viszonylag ismeretlen Mazi Pilipet indították, Nassau megye helyi képviselőjét, aki Etiópiában született gyerekként Izraelbe menekült, szolgált az izraeli fegyveres erők kötelékében, mielőtt az Egyesült Államokba költözött.

A demokrata Tom Souzzi a politikában jóval jártasabb, korábban már háromszor választották a kongresszus tagjává, indult New York állam kormányzói székéért, 8 éven át vezette Nassau megye közigazgatását, és polgármesterként is dolgozott.

New York 3-as számú választókerületében azután kellett új választást tartani, hogy a képviselőház kizárta tagjai közül George Santost, aki ellen vádat emeltek egyebek között csalás miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!