A fokozódó izraeli-iráni feszültség miatt Joe Biden hétvégi pihenését megszakítva visszatért a Fehér Házba

Külföld, 2024.04.13

Joe Biden hétvégi pihenését megszakítva visszatért a Fehér Házba, hogy az Irán és Izrael közötti feszültségről egyeztessen adminisztrációjának nemzetbiztonsági illetékeseivel - közölte az elnöki hivatal szombaton.

A tanácskozáson részt vesz Lloyd Austin védelmi miniszter és Antony Blinken külügyminiszter, valamint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetői. Pénteken Joe Biden újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy egy Izrael elleni támadás Irán részéről "inkább előbb, mint utóbb" várható. Az elnök újságírói kérdésre Iránnak annyit üzent, hogy "Ne tegyék!", amivel az egybehangzó hírszerzési információk szerint küszöbön álló támadásra utalt.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a közösségi médiában közzétett bejelentése szerint az Egyesült Államok "sziklaszilárd" elkötelezettségéről biztosította Izrael biztonsága iránt a szövetséges ország nemzetbiztonsági tanácsadóját, Cahi Hanegbit.

A Pentagon közölte, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter szombaton beszélt Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel - a bejelentés szerint - "sürgős regionális fenyegetésről", valamint megerősítette az Egyesült Államok kiállását Izrael mellett.

"Izrael számolhat az Egyesült Államok teljes támogatásával abban, hogy megvédje Izraelt bármilyen támadástól Irán, és regionális proxijaival szemben" - hangoztatta Pat Ryder, a védelmi minisztérium szóvivője.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szombaton közleményben szólította fel Iránt, hogy engedje el a Forradalmi Gárdája egységei által a Hormuzi-szorosban lefoglalt, részben izraeli érdekeltségű, portugál zászló alatt közlekedő konténerszállító hajót és annak nemzetközi legénységét. Adrienne Watson hangsúlyozta, hogy a cselekményt határozottan el kell ítélni, az Egyesült Államok pedig mindent elkövet partnereivel közösen, hogy Iránt felelősségre vonja a cselekmény miatt.

Az Izrael és a Hamász között zajló háború közepette az izraeli-iráni feszültség azután fokozódott háborús eszkalációval fenyegető helyzetté, hogy izraeli légitámadás végzett az Iráni Forradalmi Gárda több magas rangú tisztjével a szíriai fővárosban, Damaszkuszban. A katonai akcióban összesen 12-en vesztették életüket, akik közül hat iráni katonai vezető volt.

A feszültség növekedésére reagálva az Egyesült Államok felülvizsgálta a régióban állomásozó katonaságának elhelyezkedését, bizonyos haditengerészeti egységeket közelebb vezényelt Izrael partjaihoz, valamint erősítést is küldött a Közel-Keletre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!