A Fox televízió szerint Bidennek jelentős az előnye Trumppal szemben két "csatatér" államban

Külföld, 2020.07.24

Joe Biden várható demokrata párti elnökjelöltnek jelentős az előnye Donald Trump elnökkel szemben két, úgynevezett csatatér államban - derül ki a republikánusokhoz közelálló Fox televízió legfrissebb felméréséből.

A felmérés mintegy tíz százalékos Biden-előnyt mutat Michiganben és Pennsylvaniában, abban a két ingadozó, vagy csatatér államban, ahol négy évvel ezelőtt Trump nyerte az elnökválasztást. A csatatér, vagy ingadozó államok rendszerint nem jellemzően republikánusokra vagy demokratákra voksolnak, hanem politikai rokonszenvük és választásuk az aktuális helyzetnek megfelelően alakul. Az ezekben az államokban élők szavazataiért mindig nagy a politikai harc az elnökjelöltek között.

Michiganben Joe Biden támogatottsága 49 százalékos, míg Donald Trumppal a megkérdezettek 40 százaléka rokonszenvezik. Pennsylvaniában csekéllyel nagyobb a különbség a két politikus elfogadottsága között: Bidenre szavazna a megkérdezettek 50 százaléka, míg a 40 százalékuk változatlanul Trumpot választaná elnöknek. Mindkét tagállamban Trump a fehér bőrű amerikaiak, míg Biden a színesbőrűek, az elővárosokban élők és a nők körében népszerűbb.

A felmérést szombat és hétfő között végezték mobiltelefonon, 756 michigani és 796 pennsylvaniai választó körében. S bár elemzők szerint nem reprezentatív erejű, de fontosnak ítélik éppen azért, mert a többnyire Trumpot támogató Fox televízió készítette.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pénteken nagy teret szentelt az úgynevezett Lincoln Project csoportnak, amelynek tagjai tehetős, vagy egyenesen milliárdos republikánusok, akik a republikánus Trump helyett a demokrata párti Bident támogatják. A Lincoln Projectet tavaly novemberben hívták életre republikánus jogászok. Tevékenységüket John Cornyn, texasi republikánus szenátor a napokban - a New York Post című lap tudósítása szerint - úgy minősítette: "politikai tanácsadók ármánykodása tisztán pénzért". A Lincoln Project egyik alapítója egyébként George Conway ügvéd, aki Donald Trump egyik tanácsadója, Kellyanne Conway férje.

Az NPR idézte Erin Perrine-t, a Trump-kampány egyik szóvivőjét, aki szerint a Lincoln Project "az a mocsár, amely megpróbálja megbuktatni az elnököt".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!