A francia államtanács jóváhagyta az abaja viselésének tilalmát a közoktatási intézményekben

Külföld, 2023.09.08

A francia államtanács jóváhagyta az abaja viselésének tilalmát a közoktatási intézményekben, pénteken pedig már őrizetbe is vették egy gimnazista lány apját, aki halálosan megfenyegette lánya iskolájának igazgatóját, amiért az nem engedte be az intézménybe a muszlim köntöst viselő tanulót.

A legmagasabb közigazgatási intézménytől az Action droits des musulmans (Muzulmánok jogainak akciója - ADM) nevű egyesület kérte sürgősségi eljárásban az abaja, illetve férfiak esetében a kamiz viselését a közoktatási intézményekben megtiltó intézkedés felfüggesztését.

A kérelmet az államtanács csütörtök este közzétett határozatában azzal az indokkal utasította el, hogy az említett ruhadarabok viselésének tilalma "nem sért súlyosan és nyilvánvalóan egyetlen alapvető szabadságjogot sem".

A felperesek szerint a hosszú hagyományos viselet iskolai viselésének tilalma, amelyet a francia oktatási miniszter, Gabriel Attal augusztus 27-én jelentett be, "sérti a gyermekek jogait, mivel elsősorban a feltételezhetően iszlám vallású tanulókat célozza, és így az iskolában etnikai profil megalkotásának veszélyét teszi lehetővé".

A tárcavezető azonnal üdvözölte az X-en (korábbi Twitter) "a fontos döntést a köztársasági oktatás számára", amelynek "minden tanulót ugyanazokkal a jogokkal és ugyanazokkal a kötelezettségekkel kell fogadnia, megkülönböztetés és megbélyegzés nélkül".

Az ADM ügyvédje, Vincent Brengarth viszont sajnálatát fejezte ki a döntést "a szegényes indoklása" miatt, mondván, hogy a bíró "teljesen figyelmen kívül hagyta a tanúvallomásokat" amikor "tagadta az abaja tradicionális jellegét".

Az államtanács keddi vitáját az a kérdés uralta, hogy az abaja vallásos jellegű viselet-e vagy sem. A felperesek tradicionális ruhadarabként, egyes esetekben pedig "divatjelenségként" értelmezték, míg az oktatási minisztérium szerint "a ruhadarab alapján a viselőjét azonnal az iszlám valláshoz tartozóként lehet azonosítani".

Az államtanács az utóbbi érveléssel értett egyet, és megállapította, hogy "az abaja és a kamiz viselése az iskolákban a vallási hovatartozás logikájába illeszkedik, ahogy azt a tanulókkal folytatott beszélgetések során tett megjegyzéseik is bizonyítják".

Mindezek következtében a tilalom "nem jelenti a magánélet tiszteletben tartásához való jog, a vallásszabadság, az oktatáshoz való jog, a gyermek mindenek felett álló érdekének tiszteletben tartása vagy a megkülönböztetésmentesség elvének súlyos és nyilvánvalóan jogellenes megsértését" - olvasható a testület döntésében.

Az államtanács arra is emlékeztetett: "a törvény tiltja, hogy a közoktatási intézményekben a tanulók olyan jelzéseket vagy ruházatot viseljenek, amelyek feltűnő és megkülönböztető módon, már önmagukban, vagy a tanuló viselkedése alapján valamely valláshoz való tartozást mutatják".

Franciaországban a 12 millió tanulóból 298-an jelentek meg abajában az iskolákban az első tanítási napon, és 67-en nem voltak hajlandóak levenni sem.

Az oktatási miniszter üzenetében azt kérte, hogy az államtanács döntését követően "koncentráljunk az iskoláink előtt álló egyéb nagy kihívásokra: a zaklatás elleni küzdelemre, az általános színvonal emelésére, a tanári hivatás vonzóvá tételére és a tudás tekintélyének helyreállítására".

Pénteken őrizetbe vették egy gimnazista tanuló apját a közép-franciaországi Clermont-Ferrand-ban, amiért halálosan megfenyegette a lánya iskolájának igazgatóját.

A taulót hétfőn nem engedték be az intézménybe, mert abaját viselt, és az igazgató kérésére sem volt hajlandó levenni. Az igazgató fogadta a lány apját, és elmagyarázta neki az intézkedés értelmét. A lány azonban csütörtökön ismét abaját viselve érkezett az iskolába, miközben az apja telefonon halálosan megfenyegette a gimnázium igazgatóját - jelezték rendőrségi források a France Info hírrádiónak. Miután az iskola feljelentést tett az apa ellen, pénteken előállították.

"Szélsőségesen megdöbbentő fenyegetésekről van szó" - mondta Gabriel Attal tárcavezető Lyonban tett látogatásán. "Beszéltem tegnap az iskolaigazgatóval telefonon, biztosítottam a kormány, az állam és jómagam támogatásáról, és tágabb értelemben, úgy gondolom, a honfitársaink támogatásól is olyan fenyegetésekkel szemben, amelyek elfogadhatatlanok és minősíthetetlenek" - mondta a tárcavezető, emlékeztetve arra, hogy az államtanács kimondta a végső döntést az abajáról és "ez a törvény".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!