A francia kormány újabb nagyvárosokban indított műveleteket a kábítószer-kereskedelem felszámolására

Külföld, 2024.03.25

Franciaországban hétfőn újabb nagyvárosokban indult nagyszabású rendőri művelet a kábítószer-kereskedelem felszámolására, a múlt héten Marseille-ben végrehajtott akciót követően.

Emmanuel Macron francia államfő kedden a dél-franciaországi Marseille-ben jelentette be, hogy "példátlan művelet" indult a drogbandák ellen, s azt ígérte, hogy a következő hetekben országszerte tucatnyi ilyen típusú razzia kezdődik. A belügyi tárca hétfői tájékoztatása szerint "ezen a héten 15 ezer rendőrt, csendőrt és vámtisztviselőt mozgósítanak" Franciaországban a Tisztogatás XXL elnevezésű művelethez.

Hétfő reggel négy nagyszabású művelet volt az északi Lille-ben, a közép-franciaországi Lyonban, a dél-keleti Dijonban és a fővárosi régióban, párhuzamosan a marseille-i művelettel - mondta Gérald Darmanin belügyminiszter a Lille-hez közeli Roubaix-ban tett látogatásán. Közölte, hogy hajnalban több mint 187 embert állítottak elő a műveletek során. A cél a teljes kábítószer-kereskedő hálózat felszámolása, a közvetlen eladóktól a hálózatvezetőkig.

"Összesen 850 személyt tervezünk előállítani. Ennek körülbelül a negyedénél tartunk, ha Marseille-t is beleszámítjuk" - hangsúlyozta Darmanin.

"Az a közös feladatunk, hogy megmutassuk minden lakosnak, különösen a munkásnegyedekben élőknek, hogy a biztonság értük van" - mondta a belügyminiszter, aki azt is bejelentette, hogy további műveletekre kerül sok a következő napokban és hetekben több új agglomerációban.

"Vagy feladjuk a kábítószer elleni harcot, és akkor olyanok leszünk, mint Hollandia, Belgium, időnként Spanyolország, vagy mint a dél-amerikai országok, akik a kábítószer-kereskedők kezében vannak, vagy pedig harcolunk egy polip ellen, amelynek nem egyszerűen le kell vágni a lábait, hanem el kell jutni a fejéig" - fogalmazott a belügyminiszter.

A művelet első napján, múlt kedden mintegy kilencszáz rendőrt, csendőrt és vámtisztviselőt mozgósítottak Marseille-ben és környékén. Három nappal az akció megkezdése után 22 kilogramm kábítószert foglaltak le, 71 személyt vettek őrizetbe, és több mint 385 ezer euró készpénzt (152 millió forint) és vagyontárgyat, valamint négy fegyvert koboztak el a hatóságok.

A Marseille jövedelmező elosztóhelyeinek ellenőrzéséért folytatott területi háború rekordszámú halálesettel járt tavaly, 49-en vesztették életüket a bandák közötti leszámolásokban. Március elején a dél-franciaországi város vizsgálóbírói is megkongatták a vészharangot az egyre fokozódó kábítószer-kereskedelem miatt.

"A marseille-i kábítószer-kereskedők elleni háborút éppen most veszítjük el" - mondta Isabelle Fort, a marseille-i ügyészség szervezett bűnözéssel foglalkozó részlegének vezetője a franciaországi kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet vizsgáló szenátusi bizottság előtti meghallgatásán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!