A határsávban érvényben lévő tartózkodási engedély eltörlését kéri az állandó jelleggel ott tartózkodók számára a KMKSZ elnöke

Külföld, 2024.01.26

A határsávban érvényben lévő tartózkodási engedély eltörlését kéri az állandó jelleggel ott élő és dolgozó ukrán állampolgárok számára Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek címzett levelében.

Brenzovics László az MTI-hez eljuttatott ukrán nyelvű levelében emlékeztet arra, hogy 2023. december 7-én az ukrán kormány módosította az 1998. július 27-i 1147. számú határozattal jóváhagyott, a határrendészetről szóló rendelet 7. pontját. Eszerint Ukrajna állampolgárai ezentúl a határsávba csak az Állami Határőrszolgálat illetékes szervének engedélyével léphetnek be, tartózkodhatnak és végezhetnek munkát.

A KMKSZ elnöke arra is felhívja a kormányfő figyelmét, hogy a változások jelentősen megnehezítik a kárpátaljai lakosok lakóhelyükre vagy munkahelyükre való eljutását, mivel a határsávon belüli települések többségét helyi utak kötik össze. A legnagyobb ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet vezetője megjegyzi, hogy Kárpátalja 460 kilométer hosszúságban az Európai Unió négy országával - Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal és Romániával - is határos.

A módosítás öt kárpátaljai járás lakosait érinti hátrányosan. Ha a megyében élő összes állampolgár, akinek szüksége van az engedélyre, az Állami Határőrszolgálathoz fordul, akkor a túlzott leterheltség miatt a rendeletben meghatározott tíznapos határidőn belül nem lehetséges feldolgozni és elbírálni azokat - fogalmaz a KMKSZ elnöke.

A fentiekre való tekintettel Brenzovics László a határrendészetről szóló rendelet 7. paragrafusa azon szakaszának törlését kéri, amely tartózkodási engedély megszerzését írja elő az állandó jelleggel a határsávban élők és/vagy ott dolgozók számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!