A hit emberének nevezte Jacques Delors-t az Európai Bizottság elnöke

Külföld, 2024.01.31

A hit embere Jacques Delors, egy férfi, aki meg volt győződve arról, hogy az ember úgy teljesíti be sorsát, hogy kapcsolatba lép a társadalommal, segíti felebarátját - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság december 27-én elhunyt korábbi elnökének megemlékezésén hangsúlyozta: a hit formálta Jacques Delors azon meggyőződését, hogy "szemünket határozottan az Európát alkotó nemzetek és népek közötti egyre szorosabb egyesülés céljára kell szegezni, a béke, a szabadság és a szolidaritás megőrzésére".

Szavai szerint Jacques Delors "Európa építésze" volt, aki úgy tartotta, hogy "Európa erkölcsi és történelmi küldetés, a legmegfelelőbb megoldás az előttünk álló kihívásokra". A francia politikus tanított arra is, hogy Európa - annak ellenére, hogy esetében fennáll a megosztottság veszélye - "csodálatosan gazdag a sokszínűségében".

"Ezt a sokféleséget meg kell őriznünk, vagy még jobb, ha elősegítjük virágzását a közjó érdekében" - fogalmazott von der Leyen, majd hozzátette: Delors számára a pluralizmus tiszteletben tartása a sokféleség tiszteletét jelentette. Az általa felépített Európai Unió nem volt alternatívája a nemzetállamnak - húzta alá.

Jacques Delors munkásságát ismertetve az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett, hogy nevéhez fűződik egyebek mellett a több mint 300 millió európait egyesítő egységes piac létrehozására. A határok nélküli Európa, az országok közötti szabad mozgás új lehetősége hozzájárult az európai gazdaság újraindításához és versenyképesebbé tételéhez. A maastrichti szerződés tette lehetővé a bővítést, hozta létre a gazdasági és monetáris uniót, és tette elérhetővé az euró bevezetését is - mondta.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: Delors a társadalmi párbeszéd támogatója volt. A gazdasági növekedés elengedhetetlen feltételének tekintette a kohéziót, a tagállamok és a régiók közötti különbségek csökkentését ugyanúgy, mint a társadalmi kohéziót az egyenlőtlenségek leküzdése érdekében - mondta. A francia politikus öröksége a versenyképesség és szolidaritás fontosságának hangsúlyozása is, melyek továbbra is alakítják az uniós politikákat - tette hozzá.

Kiemelte: Jacques Delors sokat tett Európa helyének és szerepének megerősítéséért. Meg volt győződve arról, hogy Európának érvényesülnie kell, teljes mértékben be kell töltenie szerepét a világban. Megértette, hogy ez nem sikerülhet egyebek mellett a közös valuta és a közös védelem nélkül. Azt mondta: "legyünk elég erősek ahhoz, hogy tiszteletet parancsoljunk, és előmozdítsuk a szabadság és a szolidaritás értékeit".

Delors 1989 őszén kijelentette: bízik az európai integráció erejében, amely reményt adott a német egyesítéshez és Lengyelország és Magyarország lakóinak. A politikus azt mondta: nem szabad csalódniuk, "fel kell ajánlanunk nekik a segítségünket és az együttműködésünket" - emlékeztetett.

Nem csak egy örökségről van szó, a lángot életben is kell tartani - mondta von der Leyen.

"Jacques Delors arra tanított bennünket, hogy az számít igazán, miként alkalmazkodunk az új igényekhez. Az a fontos, hogy ambícióval és realizmussal lépjünk fel az új kihívások megválaszolása érdekében, és az, hogy szilárdan ragaszkodjunk az európai eszményhez" - hangoztatta beszédében az Európai Bizottság elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!