A horvát elnök szerint az európai parlamenti választások nem fontosak Horvátországnak

Külföld, 2024.01.12

Az európai parlamenti választások "nem fontosak" Horvátországnak, "csak a hazaiak" - jelentette ki pénteken Splitben újságíróknak nyilatkozva Zoran Milanovic horvát elnök, valamint szemére vetette Andrej Plenkovic kormányfőnek, hogy nem közli nyilvánosan azon tervét, miszerint az Európai Tanács elnöki székére pályázik.

"Ebben az évben egy fontos választás lesz, a horvát parlamenti. Az európai parlamenti választások nem fontosak Horvátországnak, de egyetlen más országnak sem az Európai Unióban (EU), mégis lesznek" - mondta Milanovic, megjegyezve, hogy az Európai Parlament "egy féldemokratikus testület, amelynek nincs valódi parlamenti hatalma, de legalább megteremti a demokrácia látszatát az EU-ban".

Az elnök hozzátette: Plenkovic számára azért fontosak az európai választások, mert "szemet vetett Charles Michel helyére, amely körül nagy játszmák zajlanak".

Michel, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke nemrég bejelentette, hogy indul a júniusban megtartandó európai parlamenti választásokon képviselői helyért, ami annyit jelent, hogy idő előtt lemond tisztségéről, ezért a testületnek hamarosan új elnökre lesz szüksége.

Milanovic szerint Plenkovicnak közölnie kell a horvát választókkal, ha "európai bársonyszékre" pályázik.

"Tökéletes a mi emberünk számára. Ideális és legitim, de ossza meg ezt a társadalommal is!" - mondta.

A horvát kormányfő a vele kapcsolatos találgatásokra úgy reagált: mindhárom választáson győzni akar, az európai parlamentin, a horvát parlamentin és a horvát elnökválasztáson is, amelyet szintén idén tartanak meg az országban.

"Az ellenzék évek óta azt szajkózza, hogy Brüsszelbe készülök, ezt ismételgeti Milanovic is nyolc éve. Pletykákkal foglalkoznak" - hangoztatta kormányfő, hozzátéve, hogy az elnökkel már két éve nincs semmilyen kapcsolata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!