A horvát kormány elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását

Külföld, 2024.01.11

A horvát kormány csütörtöki ülésén elfogadta a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, és két új bűncselekmény-kategória létrehozására tett javaslatot: a nők ellen elkövetett súlyos gyilkosság, valamint a nyomozati vagy bizonyítási cselekmények tartalmának jogosulatlan nyilvánosságra hozatala.

Ivan Malenica igazságügyi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón kiemelte: a családon belüli erőszakról szóló törvény módosításának célja a nők elleni erőszak visszaszorítása, és az erőszak áldozatává vált nők jogainak megerősítése, valamint a nemi alapú erőszak minden formájának szigorúbb szankcionálása.

A nők elleni nemi alapú erőszak általános meghatározásáról elmondta: olyan erőszakról van szó, amely női mivolta miatt irányul a nők ellen, vagy amely aránytalan mértékben sújtja őket, ilyen esetekben a bíróság súlyosbító körülménynek tekinti, hogy a bűncselekmény nemi alapon történt.

A Btk. egy másik bűncselekmény-kategóriát is bevezet, a nyomozati vagy bizonyítási cselekmény tartalmának jogosulatlan nyilvánosságra hozatalát, amely a büntetőeljárás nem nyilvános szakaszában az információ kiszivárogtatásának problémáját kezeli.

Ez a javaslat azzal a céllal készült, hogy biztosítsa a tisztességes eljáráshoz való jogot, azon belül az ártatlanság vélelmét és a büntetőeljárás résztvevőinek magánélethez való jogát - hangsúlyozta Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet ülésének nyilvános részén.

Rámutatott: nem igazak azok az állítások, amelyek szerint a jogszabály bevezetésének célja a média szabadságának korlátozása.

A bűncselekmény elkövetői csak az eljárásban részt vevő személyek lehetnek, mint például igazságügyi tisztviselők, vádlottak, ügyvédek, tanúk és szakértők. A jogosulatlan tartalomközlés bűncselekményében nem vádolhatók meg újságírók - hangsúlyozta Plenkovic.

A törvénymódosításokat és az új jogszabályok bevezetését még a parlamentnek is el kell fogadnia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!