A jegybank célszintjére lassult a brit infláció

Külföld, 2024.06.19

A Bank of England célszintjére lassult a brit infláció éves üteme májusban. Elemzői vélemények szerint ugyanakkor ebben a hónapban még nem valószínű a jegybanki kamatcsökkentés, tekintettel az átlagon belül egyes területeken még mindig észlelhető inflációs nyomásra.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint a fogyasztói árak - az elemzői és a piaci várakozásoknak megfelelően - átlagosan 2 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban.

A brit jegybank inflációs célja is 2 százalék.

A májusi inflációs ütem csaknem háromévi mélypont: legutóbb 2021 júliusában mértek 2 százalékos tizenkét havi inflációt Nagy-Britanniában.

A brit infláció hónapok óta folyamatosan lassul: áprilisban 2,3, márciusban 3,2, februárban 3,4, januárban még 4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben.

A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékon.

A 2022 októberében mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött Nagy-Britanniában. Az indikatív modellezéssel még hosszabb távra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt magasabb a tizenkét havi brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

Az éves infláció májusi lassulásában az élelmiszerárak emelkedési ütemének markáns csökkenése volt a legfőbb tényező.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint az élelmiszerfélék és az üdítőitalok fogyasztói ára átlagosan 1,7 százalékkal volt magasabb a múlt hónapban, mint tavaly májusban.

Áprilisban 2,9 százalékkal, márciusban még 4 százalékkal drágult éves összevetésben ez a termékcsoport.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza szerdai adatismertetésében, hogy az élelmiszerárak emelkedési üteme tizennégy hónapja folyamatosan csökken.

Tavaly márciusban még 19,2 százalékos éves élelmiszerdrágulást mértek Nagy-Britanniában; ez 45 évi áremelkedési csúcs volt ebben a termékkategóriában.

Az általános elemzői és piaci várakozás szerint a jelenlegi inflációs környezetben a Bank of England hamarosan kamatcsökkentési ciklusba kezd.

A brit jegybank - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja - tizennégy kamatemelést hajtott végre azután, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte szigorítási ciklusát az inflációs nyomás enyhítése végett.

Az így elért, jelenleg is érvényes 5,25 százalékos alapkamat 16 évi csúcs.

A Bank of England csütörtökön közli a monetáris tanács júniusi kamatdöntő ülésének eredményét.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a májusi inflációs adatok szerdai ismertetése utáni helyzetértékelésében ugyanakkor valószínűtlennek nevezte, hogy a Bank of England már csütörtökön bejelenti első kamatcsökkentését, mivel a 2 százalékos éves inflációs átlagon belül továbbra is vannak olyan részterületek, amelyeken makacsul tartja magát a magas áremelkedési ütem.

A CEBR londoni elemzői kiemelik, hogy a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektorban továbbra is folyamatosan magas - ráadásul májusban az elemzői várakozásokat is meghaladta - a drágulás mértéke.

Az ONS adatai szerint a szolgáltatások a múlt hónapban átlagosan 5,9 százalékkal voltak drágábbak, mint tavaly májusban. Ez az ütem alig csökkent, áprilisban ugyanis 6 százalékos éves áremelkedést mértek ebben a kategóriában.

A CEBR szerint a Bank of England valószínűleg további dezinflációs jeleket szeretne látni a szolgáltatási ágazatban a kamatcsökkentési ciklus elkezdése előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!