A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség üdvözölte a Velencei Bizottság állásfoglalását az ukrajnai kisebbségi törvényről

Külföld, 2023.06.14

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerdai közleményében üdvözölte, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság az európai és nemzetközi kisebbségvédelmi irányelvek tükrében áttanulmányozta az ukrajnai kisebbségi törvényt, annak ellenére, hogy arról az ukrán hatóságok nem kértek előzetes normakontrollt.

Az uniós testület kedden közzétett állásfoglalásában kifejtette, hogy Ukrajnában minden nemzeti kisebbséghez tartozó embernek joga van anyanyelve szabad és akadálytalan, magán- és nyilvános, szóbeli és írásbeli használatához. A kisebbségi törvénnyel kapcsolatban pedig a bizottság kijelentette, hogy az pozitívumainak ellenére sem felel meg Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásainak, valamint az európai kisebbségvédelmi elvárásoknak sem.

"A dokumentum rámutat arra, hogy a kisebbségek jogainak biztosítása terén elengedhetetlen az oktatási és nyelvhasználati jogok megfelelő szintű biztosítása, ám ezen a téren nem történetek meg a bizottság által korábban szorgalmazott korrekciók" - áll a KMKSZ-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet pozitívan értékelte azt is, hogy az ukrán parlament a Velencei Bizottság véleményével összhangban egy évvel elhalasztotta az oktatási törvény 7. cikkelyének teljes körű érvényesítését. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy ez a probléma megoldásának elodázását jelenti csupán, s annak megnyugtató rendezéséhez a kisebbségekre vonatkozó jogszabályok további módosítása, mindenekelőtt a Velencei Bizottság ajánlásainak teljes körű érvényesítése szükséges.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!