A két ország közötti gazdasági együttműködésről egyeztetett a vietnámi kormányfő Bukarestben

Külföld, 2024.01.22

A Vietnámi Szocialista Köztársaság és Románia közötti gazdasági együttműködésről, közös célkitűzésekről egyeztetett hétfőn Bukarestben Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnök és Marcel Ciolacu román kormányfő.

A román fővárosba hivatalos látogatásra érkezett vietnámi kormányfőt a kormánypalotában fogadta hivatali kollégája, ahol tárgyalásokat folytattak, majd a két ország képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak. Pham Minh Chinh-t népes küldöttség - miniszterek, üzletemberek, önkormányzati vezetők - kísérte el Bukarestbe.

A román kormány tájékoztatása szerint a közös sajtótájékoztatón Marcel Ciolacu Románia barátjaként üdvözölte hivatali kollégáját, emlékeztetve, hogy a vietnámi kormányfő a román fővárosban végezte egyetemi tanulmányait és kezdte karrierjét Vietnám bukaresti nagykövetségén. Emlékeztetett a két ország közötti több mint hét évtizedes barátságra és együttműködésre, és úgy fogalmazott, hogy ideje "szintet lépni".

Hangsúlyozta: Románia a legnagyobb támogatója az ázsiai állam és az Európai Unió közötti kapcsolatépítésnek, és legfőbb európai partnerévé kíván válni, amiben szerinte az ország geostratégiai helyzete is előnyére válik. Elmondta: mivel Románia márciusban a légi és vízi forgalomban csatlakozik a schengeni övezethez, a konstancai kikötő lehet az uniónak szánt vietnámi exportcikkek fogadóbázisa.

Marcel Ciolacu szerint a román állam tovább kívánja fejleszteni a tengeri és folyami kikötőit, és növelni akarja a két ország közötti áruforgalmat, az évi egymilliárd eurós árucsere megduplázását tűzte ki célul. Románia eközben mezőgazdasági és gyógyszeripari termékeket exportálna az ázsiai országba - mondta Ciolacu. Megköszönte ugyanakkor, hogy Vietnám 10 ezer adag afrikai sertéspestis elleni vakcinát adományoz Romániának.

Pham Minh Chinh megköszönte Románia eddigi támogatását, és biztosította Bukarestet, hogy az ázsiai állam is a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében, hatékonyabbá tételében érdekelt. A vietnámi kormányfő ezt olyan új területre is kiterjesztené, mint a fenntartható fejlődés.

A két kormányfő által vezetett küldöttségek több kétoldalú megállapodást is aláírtak, melyek a gazdasági, kulturális, munkaügyi együttműködést célozzák, illetve romániai és vietnámi egyetemek közötti megállapodások is születtek.

Marcel Ciolacu és Pham Minh Chinh a román és vietnámi üzletemberek fórumán is részt vett és felszólalt.

Pham Minh Chinh hivatalos bukaresti látogatása során Klaus Iohannis államfővel is találkozott, illetve a bukaresti Építészeti Egyetemre is ellátogatott, ahol 1984-ben végzett. Az egyetem vezetésével és oktatóival találkozott, és úgy fogalmazott: a bukaresti felsőoktatási intézmény "élete része". Emlékeztetett, hogy cserediákként került a román fővárosba, amikor még mindkét állam a kommunista tömb része volt, és évente 100-200 vietnámi diák tanult Romániában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!