A kínai nagykövetség bombázásának évfordulóján látogat Belgrádba Hszi Csin-ping

Külföld, 2024.04.29

Hszi Csin-ping kínai elnök a Kína belgrádi nagykövetségét is érintő NATO-bombázás 25. évfordulóján, május 7-én érkezik Szerbiába Aleksandar Vucic államfő meghívására - közölte a szerb köztársasági elnöki hivatal hétfőn.

A hírt a kínai fél is megerősítette: Vang Ji külügyminiszter közölte, Peking várakozással tekint a látogatásra, ez ugyanis újabb lehetőség lesz arra, hogy a két fél megerősítse "acélszilárdságú" barátságát. Aleksandar Vucic és Hszi Csin-ping a kétoldalú kapcsolatokról és a két ország közötti együttműködés javításáról tárgyal majd.

A kínai elnök látogatását Aleksandar Vucic jelentette be még februárban azon a fogadáson, amelyet az államfő Kína szerbiai nagykövete számára adott a holdújév alkalmából. A látogatás dátuma azért jelentős, mert 1999. május 7-én - amikor a NATO már másfél hónapja bombázta az akkori Jugoszláviát - találat érte Kína belgrádi nagykövetségét is, a támadás következtében pedig három újságíró meghalt. Peking felháborodott és magyarázatot követelt, a NATO viszont balesetnek nevezte az incidenst.

Hszi Csin-ping legutóbb 2016-ban járt a nyugat-balkáni országban, azt megelőzően viszont kínai elnök harminc évig nem látogatott el Szerbiába.

A kínai államfő május 7-én és 8-án tartózkodik majd Szerbiában, előtte, május 5-től Franciaországba, május 8. és 10. között pedig Magyarországra látogat.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia szoros kapcsolatot ápol Kínával, Aleksandar Vucic szerb elnök legutóbb tavaly októberben látogatott Pekingbe. Magyarország mellett Szerbia is tagja az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezésnek, és a térség egyik legnagyobb projektje, a nagysebességű Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése - amelynek szerbiai szakasza még az év vége előtt elkészül - is kínai hitelből valósul meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!