A koszovói elnök nem akar részt venni az uniós megbízott vezette koszovói-szerb párbeszédben

Külföld, 2020.05.26

Koszovó nem vesz részt a Pristina és Belgrád közötti párbeszédben, amelyet az Európai Unió különleges megbízottja vezet, ehelyett jelentősebb amerikai részvételt követel benne - jelentette ki Hashim Thaci koszovói elnök kedden a Koha Ditore című napilap internetes oldalának beszámolója szerint.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd Brüsszel közvetítésével, de előrelépés nem történt. A kapcsolat rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Miroslav Lajcák volt szlovák külügyminisztert - a nemzetközi közösség egykori bosznia-hercegovinai főképviselőjét, volt belgrádi nagykövetet - bízta meg a koszovói párbeszéd közvetítésével. Ám Szlovákia azon öt európai uniós ország közé tartozik - Spanyolország, Románia, Görögország és Ciprus mellett -, amelyek nem ismerték el független államként Koszovót. Ennek hátterében a szóban forgó országok saját kisebbségeikkel és tartományaikkal folytatott vitái állnak.

Hashim Thaci szerint nem elfogadható, hogy olyanok vezessék a párbeszédet - a spanyol Josep Borrell és a szlovák Miroslav Lajcák -, akik maguk nem ismerik el országa önállóságát. Hozzátette: bármilyen találkozón hajlandó részt venni, amelyet Angela Merkel német kancellár vagy Emmanuel Macron francia elnök vezet, ám a Miroslav Lajcák vezette párbeszédben nem. Véleménye szerint a párbeszédet voltaképpen csak egy olyan nagyhatalom tudná előmozdítani, mint az Egyesült Államok, hiszen Washington segített tető alá hozni a boszniai háborút lezáró békét, és 1999-ben szintén az Egyesült Államok járt közben a NATO-nál, hogy légicsapás-sorozatot indítson Jugoszlávia ellen, és ezzel megfékezze a szerbek etnikai tisztogatását Koszovóban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!