A nagyvárosokban a kormánykoalíció jelöltjei győztek a második forduló végeredményei szerint a lengyel helyhatósági választásokon

Külföld, 2024.04.22

A lengyel nagyvárosok többségében a kormánykoalíciót irányító Polgári Koalíció (KO) polgármester-jelöltjei győztek az idei helyhatósági választásokon - derül ki a szavazás második fordulójának hétfőn ismertetett végeredményeiből.

Az országos választási bizottság (PKW) adatai szerint a részvételi arány 44,06 százalékot tett ki. Az első fordulóban a választásra jogosultak 51,94 százaléka járult urnákhoz. Az előző, 2018-as helyhatósági választások második fordulójában is a vasárnapinál magasabb, 48,83 százalékos volt a részvétel. A tavaly októberi parlamenti választásokon a részvételi arány 74,38 százalékot tett ki volt; ez volt a legmagasabb részvétel 1989 óta.

A kétfordulós lengyel helyhatósági választásokon a polgármesterekről, valamint a háromszintű - községi, járási és vajdasági - önkormányzati szervek képviselőiről döntöttek. A második fordulóban a szavazók csak azokban a körzetekben járultak az urnákhoz, amelyekben a két héttel ezelőtti első fordulóban a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

A 18 vajdasági központ közül az április 7-i első fordulóban 9 helyen, köztük Varsóban győzött a KO jelöltje, illetve a KO által támogatott független politikus. A második fordulóban további 8 városban győzött a KO által támogatott jelölt. Lengyelországban 16 vajdaság van, de 2 vajdaságnak két-két székhelye van, az egyik a választott közgyűlésé, a másik a központi végrehajtó hatalmat helyben képviselő hivatalé.

Az első fordulóban a korábban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt országos viszonylatban a szavazatok 34,3 százalékát kapta, míg a KO a voksok 30,6 százalékát szerezte meg.

Az április 7-i eredmények alapján mind a 16 vajdasági közgyűlésben, valamint a járási és községi közgyűlésekben is eldőlt a mandátumeloszlás. A KO más kormánykoalíciós partnerekkel együtt 11, a PiS pedig legalább 4 vajdaságot irányít majd. Egy vajdaságban nem kizárt egy PiS-többségű koalíció. A PiS viszont a járási önkormányzatokban szerzett többséget.

Donald Tusk lengyel kormányfő vasárnap este, az exit poll eredményekre reagálva az X-en az írta: úgy néz ki, a KO megnyerte a második fordulót. "Nem állunk meg!" - tette hozzá.

A miniszterelnök bejegyzésére reagálva, Rafal Bochenek, a PiS szóvivője az X-en azt írta, hogy Lengyelország "nem csak a nagyvárosokból áll", kisebb településeken a PiS által támogatott "polgármesterek százai látványos győzelmet arattak a KO jelöltjei fölött".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!