A német szövetségi alkotmánybírósághoz fordult panasszal egy volt auschwitzi fogoly

Külföld, 2018.09.27

A német szövetségi alkotmánybírósághoz fordult panasszal Karol Tendera volt auschwitzi lengyel fogoly, miután a német igazságszolgáltatás elutasította az ügyében Lengyelországban hozott ítélet végrehajtását - közölték csütörtökön a férfi jogászai.

A 96 éves auschwitzi túlélőt képviselő egyik ügyvéd szerint a német bíróságok nem biztosították a volt náci német haláltábor foglyának járó, a német alkotmányban és az 1953-as európai emberi jogi egyezményben is rögzített emberi jogokat. Tendera másik ügyvédje arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy az ügyet szükség esetén az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszik majd.

Tendera 2013-ban perelte be a ZDF német közszolgálati televíziót, miután a műsorvezető egy dokumentumfilm kezdete előtt a "Majdanek és Auschwitz lengyel haláltáborok" kifejezést használta.

A krakkói fellebbviteli bíróság 2016 végén nyilvános bocsánatkérésre kötelezte a ZDF-et, a tévécsatorna viszont az előírt szöveget nem a hivatalos honlapja nyitóoldalán, hanem csak egy többszörös kattintás után elérhető rovatban helyezte el.

A krakkói ítélet végrehajtását ezt követően alsóbb szintű német bíróságok is elrendelték. Idén augusztusban viszont a német szövetségi legfelsőbb bíróság a szólásszabadságra hivatkozva úgy döntött, hogy a ZDF-nek nem kell végrehajtania a Lengyelországban hozott ítéletet.

A Tendera által folytatott magánper nem függ közvetlenül össze a lengyel diplomácia azon törekvéseivel, hogy a külföldi sajtóban kiküszöböljék a "lengyel haláltáborok" típusú kifejezések használatát.

A szóhasználat témáját Varsó intézményes szinten kezelte volna a náci Németország bűntetteire vonatkozó, idén elfogadott törvény segítségével. A jogszabályból viszont utólag törölték az említett kifejezések büntethetőségét, többek között az Izrael által megfogalmazott aggályok hatására. Ugyanakkor a lengyel-izraeli diplomáciai viszályt júniusban lezáró nyilatkozatukban Mateusz Morawiecki és Benjámin Netanjahu kormányfők a "lengyel haláltáborok" típusú kifejezéseket "rossznak" és "a haláltáborok létrehozásáért viselt német felelősséget kisebbítőnek" minősítették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!