A Pentagon négy napig titkolta, hogy kórházban ápolják Lloyd Austin védelmi minisztert

Külföld, 2024.01.06

Január 1-e óta kórházban ápolják Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert, amit helyi idő szerint csak pénteken este közölt a Pentagon.

Pat Ryder, a védelmi minisztérium szóvivője annyit mondott, hogy a minisztert a Washington melletti Walter Reed Katonai Kórházban ápolják egy tervezett műtéti beavatkozással összefüggő komplikáció miatt. További részleteket nem mondott, és személyiségi jogokkal, valamint "a folyamatosan változó helyzettel" indokolta az információ visszatartását. A szóvivő hozzátette: egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor engedik ki a minisztert a kórházból, de megjegyezte, hogy Lloyd Austin állapota javul.

A Pentagon titkolózását tiltakozó levélben kifogásolta a védelempolitikával foglalkozó szakújságírókat tömörítő szervezet, a Pentagoni Sajtószövetség (Pentagon Press Association). Amint írják, önmagában az a tény, hogy "a miniszter négy nap óta a Walter Reed Központban van, de a Pentagon csak most, péntek este közli ezt nyilvánosan, felháborító". Hozzátették, hogy olyan időkben, amikor egyre nagyobb a Közel-Keleten szolgáló amerikai katonákat érő fenyegetés, és az Egyesült Államok fontos nemzetbiztonsági intézkedéseket hoz az ukrajnai és az izraeli háborúval kapcsolatban, különösen fontos, hogy az amerikai társadalom tisztában legyen első számú védelmi vezetőjének egészségi állapotával és döntéshozatali képességével.

A Pentagon eljárása Lloyd Austin kórházi ápolásának eltitkolásával szembe megy az általánosan bevett gyakorlattal az amerikai elnökre és a vezető tisztségviselőkre, köztük az kabinet tagjaira vonatkozóan.

A 70 éves Lloyd Austin 41 év katonai szolgálat után, tábornoki ranggal 2016-ban vonult nyugállományba, és 2021 januárja óta védelmi miniszter Joe Biden elnök kormányában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!