A pristinai parlament jóváhagyta a Dániával koszovói börtöncellák bérléséről kötött megállapodást

Külföld, 2024.05.23

Dánia 300 börtöncellát bérelhet Koszovótól a következő tíz évben annak érdekében, hogy enyhítsen a túlzsúfolt dán börtönök helyzetén - döntött a pristinai parlament csütörtökön.

Dánia a délkelet-koszovói Gjilan börtönében bérelhet cellákat évi 210 millió euróért (81,34 milliárd forint). A megállapodás értelmében azokat a rabokat, akik letöltik büntetésüket, kiutasítják Koszovóból, és származási országukba szállítják vissza. A gjilani felújított börtönbe azokat a Dániában börtönbüntetésüket töltő fogvatartottakat szállítják majd át, akik nem európai uniós országból származnak.

A koszovói kormány korábban azt közölte, hogy a börtöncellák bérléséből befolyó összegből a többi büntetés-végrehajtási intézetet fogják felújítani, illetve megújuló energiaforrásokba fektetik a pénzt.

Dánia és Koszovó 2021-ben állapodott meg a cellabérlésről, és akkor a dán igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott: a Koszovóba kerülő rabokat ugyanolyan bánásmód illeti majd meg, mint a Dániában raboskodókat.

Peter Hummelgaard tárcavezető szerint a koszovói börtönben történő elhelyezés félreérthetetlen üzenetet közvetít majd a külföldi bűnelkövetők számára, hiszen egyértelmű lesz számukra is, hogy nincs jövőjük Dániában, így már a büntetésüket sem ott fogják letölteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!