A recesszió végét valószínűsítik a brit gazdaság aktivitási adatai

Külföld, 2024.03.05

A brit gazdaság tavaly kezdődött recessziójának végét valószínűsítik a kedden ismertetett múlt havi aktivitási adatok.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53,0-ra emelkedett februárban a januári 52,9-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 53,0-as februári kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének gyorsuló ütemű növekedésére vall.

Az S&P Global kiemeli az adatismertetéshez fűzött elemzésében, hogy a kompozit BMI-mutató negyedik hónapja folyamatosan az 50-es határszint felett jár.

A kompozit indexen belül a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor BMI-mutatója 53,8 volt februárban.

Ez valamelyes csökkenés, mivel januárban 54,3-as indexet mértek a szolgáltatási ágazatban, de a múlt havi adat így is magasabb volt, mint 2023 második felének bármelyik hónapjában.

Tim Moore, az S&P Global gazdasági igazgatója a februári BMI-felmérést kommentálva hangsúlyozta: az üzleti aktivitás szilárd ütemű bővüléséről szóló legújabb adatok is megerősítik azokat a jeleket, amelyek szerint a brit gazdaságban fordulat történt a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió óta.

Ugyanerre a következtetésre jutott a minap a Bank of England kormányzója is. Andrew Bailey a londoni alsóház pénzügyi bizottságának meghallgatásán kijelentette: egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a brit gazdaság recessziója már véget is ért.

A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint 2023 negyedik negyedévében 0,3 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék az előző negyedévhez képest.

A tavalyi harmadik negyedéven 0,1 százalékos GDP-visszaesést mértek Nagy-Britanniában, a brit gazdaság így technikai recesszióban zárta a múlt évet. A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP-érték.

A Bank of England kormányzója azonban a parlamenti meghallgatáson úgy fogalmazott, hogy történelmi visszatekintésben "nagyon csekély" mértékű recesszióról volt szó, és a friss aktivitási adatok kifejezetten arra vallanak, hogy az idén már fellendülés kezdődött a brit gazdaságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!