A székelyudvarhelyi diákotthon újjáépítésére fordítják a román kormány támogatását a Hargita megyei önkormányzatok

Külföld, 2023.12.23

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium hétfőn leomlott diákotthonának újjáépítésére fordítják a román kormánytól kapott támogatást a Hargita megyei önkormányzatok - közölte szombaton az MTI-vel a székelyföldi megye önkormányzatának sajtószolgálata.

Összeomlott egy diákotthon Székelyudvarhelyen Azt írták, a román kormány 1,2 millió lejt (92 millió forint) oszt vissza a Hargita megyei önkormányzatoknak a központi költségvetésből, melyet a székelyudvarhelyi diákotthon épületének helyreállítására ajánlottak fel.

A felajánlásról a megyében a legtöbb polgármestert adó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) udvarhelyszéki, csíki és gyergyói területi szervezete határozott. A döntés szerint a teljes összeget Székelyudvarhely önkormányzata kapja, azzal a céllal, hogy a diákotthon épületének helyreállítására fordítsa.

Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke levélben értesítette erről a székelyudvarhelyi városvezetést, bizalmát fejezve ki, hogy a támogatás eljut az épület tulajdonosához, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséghez, és mielőbb elkezdődhet az újjáépítés. A közlemény szerint erre van jogalap és bevált gyakorlat, már támogatták ily módon egyházi épület helyreállítását.

A román kormány csütörtökön gyorssegély folyósításáról döntött a hétfői tragédia áldozatainak. A balesetben meghalt 17 éves fiú és az azóta is kómában lévő 17 éves lány családjának 10-10 ezer lej (770 ezer forint), a két könnyebb sérüléseket szenvedett diáklány családjának pedig 8-8 ezer lej támogatást nyújt.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg egyharmada hétfőn dőlt össze, amikor az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A törmelék négy diákot temetett maga alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült, a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán ápolják.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával folytat bűntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkálatokat végzett a beomlott diákotthonnál, és több mint két méter mélységű árkot ásatott az épület fala mellett.
(MTI)

Galériánk

Összeomlott egy diákotthon Székelyudvarhelyen Összeomlott egy diákotthon Székelyudvarhelyen Összeomlott egy diákotthon Székelyudvarhelyen
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!