A szlovák fuvarozók befejezték kamionos blokádjukat a szlovák-ukrán határon

Külföld, 2023.12.15

Befejezték a Szlovák Szállítmányozók Uniójának (UNAS) fuvarozói a Felsőnémetinél (Vysné Nemecké) lévő szlovák-ukrán határátkelőn tartott kamionos blokádjukat - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák határ- és idegenrendészet (RHCP) szóvivőjének megerősítésére hivatkozva pénteken. A szlovák hírügynökség szerint a fuvarozók csütörtökön, az éjjeli órákban oldották fel a zárlatot.

Az UNAS december elsején kezdett kamionos blokádot a szlovák-ukrán határon, az ellen tiltakozva, hogy egy európai uniós rendelkezés értelmében, más kelet európai fuvarozókkal együtt, előnytelen konkurenciahelyzetbe kerültek az ukrán fuvarozókkal szemben. Azt követelték, hogy az Európai Bizottság azonnali hatállyal vezesse vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélyek kötelezettségét, amelyet az ukrajnai konfliktus kezdetét követően eltörölt.

A blokádot később - a szlovák szaktárcával folytatandó tárgyalások idejére - ideiglenesen felfüggesztették, majd hétfőn ismét határozatlan időre meghirdették és újrakezdték. Az UNAS csütörtökön "a minden oldalról rájuk nehezedő rendkívül nagy nyomásra" hivatkozva bejelentette: részlegessé változtatják a blokádot, vagyis óránként két, ukrán oldalról érkező kamion áthaladását lehetővé teszik. Ezt követte pénteken a blokád teljes befejezéséről szóló közlés.

A szlovák határrendészet információi szerint a Felsőnémeti határátkelőnél pénteken délelőtt a tehergépkocsiknak a Szlovákiába való belépéshez három órát kellett várakozniuk, a kilépéshez pedig 5-7 napos várakozásra kellett számítaniuk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!