A szlovák fuvarozók megújították kamionosblokádjukat az ukrán határnál

Külföld, 2023.12.11

Megújították hétfőn délután a Szlovák Szállítmányozók Uniójának (UNAS) fuvarozói a Felsőnémetinél (Vysné Nemecké) lévő szlovák-ukrán határátkelőn tartott, a múlt héten ideiglenesen megszakított kamionos blokádjukat - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az UNAS-ra és a rendőrségre  hivatkozva.

A szlovák fuvarozók szervezete közölte: arra alapozva hozta meg ezt a döntést, hogy értékelte a legújabb információkat és azok hatását a szlovák közúti szállítmányozási piacra. Hozzátette: a kamionos blokádot határozatlan időre hirdetik meg, az ukrán oldalról semmilyen tehergépkocsit nem engednek be, ugyanakkor a kilépő teherforgalmat nem akadályozzák, és a személyforgalom is akadálytalanul folytatódhat, mindkét irányba.

A szlovákiai fuvarozók december elsején kezdték meg blokádjukat a szlovák-ukrán határon, titlakozásul az ellen, hogy egy európai uniós rendelkezés értelmében - más kelet-európai fuvarozókkal együtt - versenyhátrányba kerültek az ukrán fuvarozókkal szemben. A szlovák fuvarozók szervezetének célja, hogy az Európai Bizottság (EB) azonnali hatállyal vezesse vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélyeket, amelyeket az EB az ukrajnai háború tavaly februári kezdetét követően törölt el. Az UNAS az ukrán fuvarozók számára bevezetett uniós könnyítéssel kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy a szállítmányozási engedélyek rendszerének eltörlésével az EB teljesen ellehetetlenítette a szlovákiai, és más kelet-európai fuvarozókat.

A szlovák fuvarozók a múlt héten megszakították blokádjukat, mert találkozót kezdeményeztek Jozef Ráz szlovák közlekedési miniszterrel, illetve sztrájkkészültséget hirdettek. A tárcavezető előzőleg közölte: az ügyben illetékes uniós miniszterek brüsszeli ülésén előterjesztették a fuvarozók panaszát, de az uniós miniszterek "semmilyen választ sem kínáltak" a fuvarozók gondjaira. Jozef Ráz biztosította a fuvarozókat, hogy tiszteletben tartják a tiltakozáshoz való jogukat, ugyanakkor abbéli reményét fejezte ki, hogy a tiltakozás nem nehezíti meg a lakosság életét.

A Felsőnémeti határátkelő előtt, a kilépésnél a szlovák hírügynökség szerint hétfőn délután már Tibánál (Tibava) állt a kamionsor, s a kamionosoknak azzal kellett számolniuk, hogy 2-3 napig tart majd, amíg átjutnak a határon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!