A Vajdasági Magyar Szövetség leadta listáját a szerbiai parlamenti választásokhoz

Külföld, 2023.11.07

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) átadta választási listáját a köztársasági választási bizottságnak kedden Belgrádban, s ezzel hivatalossá tette részvételét a szerbiai előrehozott parlamenti választáson.

A választáson induláshoz legalább ötezer támogatói aláírásra van szükség, a Vajdasági Magyar Szövetség - Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! nevű listára 11 355 aláírás gyűlt össze.

Pásztor Bálint, a VMSZ listavezetője közölte: olyan választási listát állítottak össze, "amely az eddigi hagyományokkal összhangban lefedi Vajdaság teljes egészét", és arra is figyeltek, hogy minden más szempontból is kiegyensúlyozott legyen a lista.

A szerbiai törvények értelmében a választási listákon a nők aránya legalább 40 százalék kell, hogy legyen, a VMSZ 250-es listáján 114 nő kapott helyet.

Pásztor István, aki 16 éven át volt a VMSZ elnöke, október 30-án hunyt el rövid, súlyos betegség után. Fia, Pásztor Bálint, aki egyben a VMSZ megbízott elnöke, kedden közölte: ez mindenki számára nehéz időszak, ezért arra kérte a vajdasági magyarságot, hogy "aki méltányolta, tisztelte, becsülte Pásztor István munkáját az elmúlt években, évtizedekben, fejezze ki ezt olyan módon is, hogy támogatja a Vajdasági Magyar Szövetség listáját a december 17-i választásokon".

Hozzátette: a párt kampánya szerdán kezdődik. Igyekeznek eljutni minden magyarlakta településre, és beszélgetni az ott élőkkel azokról a gondokról, amelyek érintik őket. A VMSZ választási programjában helyet kapott egyebek mellett a migrációs válság, a biztonság, a határok átjárhatósága, a környezetvédelem, a szociális védelem és az európai integráció kérdése.

Az előrehozott parlamenti választást december 17-én tartják, ezzel egy időben vajdasági tartományi választás is lesz, illetve önkormányzati választást tartanak 65 településen.

Szerbiában a 2022-es népszámlálási adatok szerint körülbelül 184 ezer magyar él.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!