A Vatikáni Bíróság másodfokon is elítélte a Laokóon-szobrot megrongáló öko-aktivistákat

Külföld, 2024.03.12

A Vatikáni Bíróság kedden másodfokon megerősítette korábbi ítéletét, mely kilenc hónap börtönnel és pénzbírsággal sújtotta a két ökoaktivistát, akik 2022-ben odaragasztották magukat a vatikáni múzeumban található Laokoón-szoborhoz.  

A pápai állam területén elkövetett bűncselekményekben döntő bírói testület megerősítette a tavaly június 9-i határozatát, amely kilenc hónap börtönt és több mint 28 ezer euró (kevesebb mint 11 millió forint) bírság megfizetését írta elő, valamint a perköltségek megtérítését.

A döntéssel a bíróság elutasította a két vádlott fellebbezését.

A 26 éves és 61 éves aktivista, az Utolsó nemzedék nevű klímavédelmi csoport tagjai 2022. augusztusában figyelemfelkeltő akciót hajtottak végre a Vatikáni Múzeum egyik belső udvarában kiállított Laokoón-szoborcsoportnál: a Kr. e. 1. századra datált márványszobor talapzatához ragasztották magukat.

A tavaly tavasszal kezdődött tárgyaláson elmondták, azért a Vatikáni Múzeumra esett a választásuk, mivel széles nemzetközi visszhangot akartak elérni. Hangoztatták, hogy a lehető legkevesebb kárt okozó, könnyen eltávolítható ragasztót használták akciójukhoz.

A szobrot egy hét alatt tisztították meg a vatikáni restaurátorok.

A joggyakorlat szerint, mivel olasz állampolgárokról van szó, a Vatikáni Bíróságtól kiszabott büntetés felfüggesztettnek számít. Ha nem követnek el más bűncselekményt a pápai állam területén, kevés a valószínűsége, hogy a vatikáni fogdába kerüljenek.

Az Utolsó nemzedék neve a gyakori tiltakozó akciók miatt vált ismertté. Utoljára március 4-én a firenzei Uffizi-képtárban Botticelli A tavasz című 1480-as festményét fedő üvegre ragasztottak papírcetliket a térséget sújtó árvízkárok - szerintük - elmaradt kártalanítását sürgetve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!