A francia kormányból távozó Modem vezetője továbbra is támogatja Macront

Külföld, 2017.06.21

Az Emmanuel Macron francia elnök újjáalakuló kormányából távozó centrista Francois Bayrou, a Demokrata Mozgalom (Modem) vezetője szerda este bejelentette, hogy továbbra is segíti és támogatja az államfőt, aki szerinte kiválóan tölti be tisztségét.

"Meggyőződésem, hogy kiválóan tölti be a tisztségét. Szüksége van egy széles többségre, ahol a pluralizmus nem üres szó. Ennek a többségnek két pillére van és ez nem véletlen. Mind a két pillérnek részt kell vennie a politikai munkában" - mondta Francois Bayrou sajtótájékoztatóján a Modem párizsi székházában, néhány órával azután, hogy jelezte, kilép a kormányból, amelyben eddig igazságügyi miniszter volt.

"A köztársasági elnök mellett maradok, segíteni és támogatni őt, hűen ahhoz a politikai és személyes egyezséghez, amelyhez ragaszkodom. Azért hoztam meg ezt a döntést, hogy őt szolgáljam" - tette hozzá.

A Modem ellen június 9-én ügyészi vizsgálat indult állítólagos európai parlamenti fiktív asszisztensi állások ügyében. Ezért Bayrou-val együtt távozik a kormányból a párt alelnöke, Marielle de Sarnez Európa-ügyi miniszter is, aki a Modem nemzetgyűlési frakcióvezetője lesz, valamint Sylvie Goulard védelmi miniszter, aki szintén a centrista párt tagja.

A Modem politikusai nyilvánvalóan Emmanuel Macron államfő nyomására távoznak, miután jelenlétük kínossá vált a közélet megtisztítását zászlajára tűző kormánynak. Ugyanakkor az államfő nem akarta belső ellenzékké tenni a politikailag kínossá vált partnert, akinek sokat köszönhet az elnökválasztási kampányban nyújtott támogatásért.

A Modemnek 42 képviselője van az új nemzetgyűlésben és támogatni fogja a kormányt. Az elnök Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártjának egyébként 302 képviselővel a Modem nélkül is kényelmes többsége lett a törvényhozásban a vasárnap befejeződött választások után.

Az új kormány tagjait este nevezi ki az államfő. A miniszterelnök marad a jobboldali Edouard Philippe, de a három modemes tárcavezetőn kívül biztos, hogy Richard Ferrand területfejlesztési miniszter is távozik, akinek egy korábbi ingatlanfejlesztési ügyében szintén vizsgálódik az ügyészség.

Emmanuel Macron azt kérte az egyik legközelebbi politikustársának számító Richard Ferrand-tól, akivel együtt alapította a mozgalmát, hogy lépjen a ki kormányból és az elnöki párt, az LREM frakcióvezetője legyen a nemzetgyűlésben. A volt szocialista politikus, akit vasárnap az LREM színeiben újraválasztottak képviselőnek, egy biztosítótársaság vezetőjeként 2011-ben élettársától bérelt a biztosító számára irodát, és a magánjogi szerződés miatt a pár személyes haszonszerzéssel gyanúsítható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!