A kárpátaljai magyar vállalkozások fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak Beregszászon

Külföld, 2016.05.04

Fontos, hogy Magyarország támogassa a kárpátaljai magyar gazdasági fejlődést, mert a kárpátaljai magyarság minden nehézség és válság ellenére meg akar maradni a szülőföldjén - jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője szerdán Beregszászon, a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások című konferencia-sorozatának kárpátaljai állomásán.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott tanácskozáson Brenzovics László kifejtette, a helyi vállalkozások megerősítésével kell támogatni a kárpátaljai magyar gazdaságot.

Úgy vélte, Kárpátalján elsősorban az intenzív, mindenekelőtt primőr zöldség- és gyümölcs termesztése, valamint az idegenforgalom, gyógyturizmus lehet kitörési pont a gazdaság területén.

Emlékeztetett arra, hogy a Szovjetunió szétesésével viharos gyorsasággal épült le Kárpátalja fejlett ipara, vasúti infrastruktúrája és mezőgazdasága. Rámutatott: az ukrán állam az elmúlt negyedszázadban nem tudott kedvező jogi környezetet létrehozni a vállalkozások, befektetések számára, és az utóbbi két év reformkísérletei sem eléggé mélyrehatóak.

A magyar kormánytámogatásokról szólva a politikus különösen fontosnak nevezte azt a "kidolgozás alatt lévő, igen jelentős gazdaságfejlesztési programot, amellyel a magyar kormány a kárpátaljai magyar közösséget támogatja". Ennek keretében az idén Kárpátalja kétmilliárd forint támogatást kap, és 20 milliárd forintnyi kedvezményes hitelkerethez jut. A nyáron remélhetőleg elinduló program szerinte lökést adhat a kárpátaljai magyar gazdaságnak. Brenzovics László örvendetesnek, reményre okot adó fejleménynek mondta, hogy viszonylag sok kárpátaljai magyar fiatal szeretne vállalkozásba kezdeni. Nagy Róza, a PADI kuratóriumi elnöke köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai elősegítsék a tudás létrehozását, ami alapján Kárpátalján a magyar főiskola képezhet. Elmondta, hogy létre fognak hozni egy Kárpát-medencei Innovációs Központot Budapesten, a volt Kémiai Kutatóintézet bázisán, és Kárpát-medencei magyar diákoknak szóló ösztöndíj-, valamint a kezdő vállalkozásokat támogató programokat indítanak. Beszédében Orosz Ildikó, a Rákóczi főiskola rektora elismerését fejezte ki azoknak a kárpátaljai magyar vállalkozóknak, akik talpon tudtak maradni az Ukrajnát immár közel két évtizede sújtó válság közepette. Reményének adott hangot, hogy a PADI által szervezett konferencia hozzásegíti a magyar vállalkozókat ahhoz, hogy a nehéz ukrajnai helyzet ellenére tovább tudjanak lépni, ami által erősödni fog a kárpátaljai magyar közösség is. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos előadásában a határ menti gazdasági fejlődést leginkább akadályozó tényezőnek a magyar-ukrán határátkelőhelyeken uralkodó állapotokat tartotta, amelyért ugyanakkor nem csak az ukrán fél felelős. Ennek kapcsán elengedhetetlennek mondta a Beregszászt elkerülő, a kamionforgalmat a városból elterelő út megépítését, amelyhez Magyarország - amint ezt már többször kinyilvánította - kész hiteltámogatást nyújtani. A kormánybiztos fontosnak nevezte a kárpátaljai magyarság, mint a jelenleg leginkább veszélyeztetett határon túli magyar közösség sokoldalú támogatását, ideértve a gazdaság mellett az oktatás és az egészségügy területét is. Kiemelkedő jelentőségűnek mondta a Kárpátalján élő többségi nemzetnek nyújtott magyarországi segítséget, mert - fogalmazott - a szociális nehézségek nemzetiségtől függetlenek. Az ilyen jellegű támogatás javítja a két nép, a két ország viszonyát - mutatott rá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!