A koszovói elnök szakértői csoportot állít fel a Szerbiával fenntartott párbeszéd folytatására

Külföld, 2017.08.30

Hashim Thaci koszovói elnök szakértői csoportot állít fel, amelynek feladata a Szerbiával folytatott párbeszéd új szakaszának kidolgozása és felügyelete lesz - jelentette be az elnök politikai tanácsadója szerdán a Koha Ditore című pristinai napilap beszámolója szerint.

A kapcsolat rendezését célzó tárgyalást vezető csoport tagjai a politikai pártok, a civil szervezetek és a tudományos élet soraiból kerülnek ki, az elnök szerint ugyanis egységes álláspontot kell kialakítani.

Ardian Arifaj tanácsadó arról is beszélt, hogy a koszovói és a szerb elnök csütörtöki brüsszeli találkozóján a tárgyalások új szakaszának elemeiről lesz szó, valamint arról is beszélnek majd, milyen végső megállapodásra lehet számítani a tárgyalássorozat lezárásakor.

A koszovói köztársasági elnök szerdán ugyanakkor az újságoknak eljuttatott írásában - két és fél hónappal a választások után - arra szólította fel a politikai szereplőket, mihamarabb válasszák meg a pristinai házelnököt, hogy a parlament megkezdhesse a munkáját, valamint alakuljon meg a kormány, hogy a szerb-koszovói viszony rendezését célzó intézkedések a kormány, illetve a parlament elé kerülhessenek. Az elnök figyelmeztette a politikusokat, hogy minden további időhúzás súlyos következményekkel járhat az országra nézve. A párbeszédben a kormánynak és a pártoknak is részt kell venniük, ehhez azonban a belpolitikai helyzet rendezésére van szükség - írta Hashim Thaci.

Aleksandar Vucic szerb és Hashim Thaci koszovói államfő csütörtökön Brüsszelben ül tárgyalóasztalhoz Federica Mogherininek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének kérésére, hogy a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat rendezéséről beszéljen.

Pristina 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődtek meg a kapcsolat normalizálást célzó tárgyalások. Az utóbbi néhány hónapban mindkét fél arról beszélt, hogy mihamarabb rendezni kell a viszonyt, a megoldás azonban a két elnök szerint egyik országban sem lesz népszerű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!