A leendő macedón miniszterelnök az uniós csatlakozási tárgyalások mihamarabbi megnyitásában bízik

Külföld, 2017.05.25

Zoran Zaev leendő macedón miniszterelnök azt reméli, hogy hamarosan elkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások Szkopje és Brüsszel között - számolt be róla a macedón sajtó csütörtökön.

Zoran Zaev, valamint a szerb, az albán, a montenegrói, a boszniai és a koszovói miniszterelnök szerdán Brüsszelben találkozott Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A leendő macedón kormányfő a találkozó után kijelentette: azt kérte Brüsszeltől, hogy kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások, vagy legalább nyissák meg az első csatlakozási fejezeteket.

Zoran Zaev szerint a tárgyalásokat az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23-as, valamint a jogállamiságra és a belügyekre vonatkozó 24-es fejezettel lehetne kezdeni. Hozzátette: ezzel a lépéssel nagy lökést lehetne adni azoknak az intézkedéseknek, amelyek a további tárgyalásokat segíthetnék elő.

Macedónia ugyan 2005 óta tagjelölt, de még mindig a csatlakozási tárgyalásokra vár, azt ugyanis Görögország akadályozza. Szkopje és Athén között kiélezett vita alakult ki Macedónia hivatalos elnevezése miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!