A migráció és az atomenergia témájában eltér a cseh és az osztrák államfő véleménye

Külföld, 2017.06.27

A migráció és az atomenergia témájában eltér a cseh és az osztrák államfő véleménye. Milos Zeman és Alexander Van der Bellen ezt maguk közölték újságírókkal keddi prágai tárgyalásaik után tartott sajtóértekezletükön.

"Elsősorban a cseh-osztrák gazdasági együttműködésről tárgyaltunk. Ezen a területen mindketten jó lehetőségeket látunk a továbbfejlesztésre, az erősödésre. Természetesen megvitattuk az atomenergia és a migráció kérdését is, amelyekben azonban a véleményünk eltérő" - jelentette ki Milos Zeman.

Van der Bellen szerint kevés olyan téma volt, amelynél "egyetértettek abban, hogy nem értenek egyet" a másikkal. "Számomra ezt legfőképpen az atomenergia jelenti" - szögezte le Van der Bellen, aki államfővé választása előtt az osztrák Zöldek elnöke volt.

Milos Zeman szerint az atomenergetika fejlesztése Csehország számára stratégiai fontosságú, és kiemelt helye van az ország távlati energetikai koncepciójában. Prága jelenleg mérlegeli a dél-csehországi Temelíni atomerőmű kibővítését, ami ellen Ausztria a múltban többször is tiltakozott. Az osztrákok Zwentendorfban ugyan felépítettek egy atomerőművet, de azt - népszavazás eredménye alapján - soha nem helyezték működésbe.

"Ausztriában nemzeti konszenzus van arról, hogy az atomenergiának nincs jövője. Ugyanakkor elismerjük, hogy ez a kérdés a nemzeti szuverenitás hatáskörébe tartozik" - fejtette ki az osztrák köztársasági elnök.

"Amennyiben Csehországban annyi alpesi folyó lenne, mint Ausztriában, talán én sem lennék olyan nagy híve az atomenergia fejlesztésének" - jegyezte meg a házigazda Zeman.

Van der Bellen tavalyi államfővé választása után sorban meglátogatta Ausztria összes szomszédját. A körutat a mostani csehországi vizittel fejezte be.

Az osztrák államfő Prágában Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel is tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról. Látogatásának utolsó pontja egy cseh-osztrák gazdasági fórum volt délután.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!