A migrációs helyzettel kapcsolatos magyar kormányálláspontról tartott előadást Völner Pál Kárpátalján

Külföld, 2016.09.14

A magyar kormány európai migrációs helyzettel és kötelező betelepítési kvótával kapcsolatos álláspontjáról, valamint az október 2-ra kitűzött kvótareferendumról tartott tájékoztató előadást Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Beregszászon.

Az előadás után az államtitkár a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán közös sajtótájékoztatót tartott Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével, az ukrán parlament képviselőjével.

Az MTI érdeklődésére Völner Pál elmondta: "Az előadáson a kárpátaljai hallgatóságnak kifejtettem, hogy az Európai Uniót érintő bevándorlási hullámot a brüsszeli vezetők rosszul kezelik, ezért lesz október 2-án népszavazás Magyarországon. És mivel a magyarságra mint egységes egészre tekintünk, szeretnénk, ha a határon túli magyarok - a nemzeti összetartozás jegyében - véleményt nyilvánítanának a kérdésben". Hozzátette, közönségének azt is hangsúlyozta, hogy "a menekültügy tekintetében Magyarország, ahogy ezt már nem egyszer bizonyította, nyitott, de azt el kívánjuk utasítani, hogy egy ellenőrizetlen, felső korlát nélküli bevándorlási hullám nyomán kényszerrel Magyarországra telepítsenek idegen tömegeket, amelyek nem fogadják el a mi kultúránkat".

Brenzovics László újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: sajnálatos, hogy a migránsokat a területére számolatlanul beengedő EU Ukrajnát illetően kettős mércét alkalmaz, hiszen az ígéretek ellenére máig nem törölte el a vízumkényszert az ukránokkal szemben. A kettős mérce kirívó példájának nevezte a KMKSZ elnöke Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter nyilatkozatát, amelyben Magyarországot az EU-ból való kizárással fenyegette a menekültügyben elfoglalt határozott álláspontja miatt. A luxemburgi politikus azonban - tette hozzá - egyáltalán nem hallatta a hangját, amikor Hollandiában tartottak népszavazást Ukrajna és az EU társulási megállapodásáról, akkor számára nem volt skandalum és kirekesztő a hollandok véleménynyilvánítása. A kárpátaljai politikus szerint több mint furcsa az is, hogy az EU politikusainak és médiájának figyelmét elkerüli, ellentétben a Közel-Keletről érkezőkkel, hogy Ukrajnában a háborús konfliktus következtében több mint egymillió a belső menekültek száma. Érthetetlennek nevezte Brenzovics László, hogy Magyarországot az EU-ban bírálják, amiért a déli határait védi, miközben a keleti határa esetében ezt szigorúan megkövetelik tőle.

A KMKSZ elnöke köszönetét fejezte ki Völner Pálnak a kárpátaljai látogatásáért és tájékoztató előadásáért, mert - mint fogalmazott - a kárpátaljai magyarságot is érdekli az EU-t és benne Magyarországot érintő migráció kérdése, jóllehet Ukrajna nem tagja az EU-nak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!