A német szociáldemokraták szerint lejárató kampány indult Martin Schulz ellen

Külföld, 2017.02.13

A német szociáldemokrata párt (SPD) szerint a jobbközép CDU/CSU pártszövetség lejárató kampányt indított kancellárjelöltjük és jövendő elnökük, Martin Schulz ellen.

Katarina Barley főtitkár hétfői berlini tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kancellárjelölt európai parlamenti (EP-) elnöki megbízatásának idejéből származó állítólagos visszaélésekre vonatkozó vádak némelyike igen régi, másokat pedig már "töviről-hegyire" kivizsgáltak és cáfoltak, és Schulz tisztán került ki a "sárdobálásból" .

A CDU/CSU most mégis megint "terhelő anyagokat" próbál gyűjteni, és Martin Schulz politikája helyett a személyét támadja - tette hozzá az SPD főtitkára, kiemelve, hogy míg az ellenfél a szociáldemokrata kancellárjelölt kedvenc vendéglőjének étlapját is előássa, az SPD semmiképpen sem "szaglászik" politikusok körül.

Peter Tauber, a CDU főtitkára berlini tájékoztatóján leszögezte: nem "felségsértés", ha az SPD-s jelöltet tettei és kijelentései alapján ítélik meg, és nem lejárató kampány, ha kritikus kérdéseket vetnek fel tevékenységével kapcsolatban. Mint mondta, a CDU a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt "kemény, de fair" kampányt folytat majd.

Andreas Scheuer, a bajor testvérpárt, a CSU főtitkára a Twitteren tiltakozott Katarina Barley kijelentései ellen, hangsúlyozva, hogy "az igazság fáj", és az SPD ezért "szájkosarat ad adni Schulz bírálóinak". Szerinte a szociáldemokratáknak "nyafogás" helyett el kell viselniük a jogos kritikát.

A szociáldemokraták mindenekelőtt két dolgot kifogásolnak. Az egyik az Angela Merkel kancellár vezette CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble bíráló megjegyzése egy hétvégi lapinterjúban, amelyben Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlította Martin Schulzot.

A pénzügyminiszter a Der Spiegel című hírmagazinban közölt interjúban azt mondta: amikor Martin Schulz felszólítja híveit, hogy "tegyük újra naggyá Európát" (Make Europe great again), akkor "szinte szó szerint úgy beszél, mint Trump" és az a "populista" stílus, ahogyan "a társadalom állítólagos megosztottságát" emlegeti, "az amerikai választási kampány tényeken túli módszerét követi".

Schäuble arról is beszélt, hogy szerinte Schulz alaptalanul mutatja be magát az eliten kívüli, elnyomott helyzetből küzdő politikusként. Az SPD-s kancellárjelölt "nem egy underdog, aki most jött elő az erdőből", hanem "évtizedekig ült az EP-ben".

Az EP-képviselői munka és EP-elnöki tisztség egyértelműen azt jelenti, hogy Martin Schulz az "establishment" - a politikai elit - oszlopos tagja -- fejtette ki a CDU-s politikus.

A szociáldemokraták azt is kifogásolják, hogy az a CDU/CSU EP-képviselőinek vezetője, Herbert Reul irányításával összeállítottak egy kilenc oldalas anyagot mindarról, ami szerintük helytelen, káros vagy akár szabálytalan volt Martin Schulz EP-elnöki tevékenységében.

A "Schulz-dossziét" eddig nem használta fel a CDU/CSU, és az összeállítás ugyan sok szerkesztőséghez eljutott, de tartalma a sajtón keresztül sem vált ismertté részletesen. A Welt am Sonntag című lap szerint az anyag arról szól, hogy Martin Schulz miként használta fel az EP-elnökséget pártérdekei érvényesítésére, hogyan támogatta párttársait, miként tett a német nemzeti érdekek ellen és hogyan került meg uniós szabályokat.

Herbert Reul hétfőn az ARD országos közszolgálati televíziónak nyilatkozva a védelmébe vette az adatgyűjtést, kiemelte, hogy csak tényeket foglaltak össze, és az anyagban "nincs semmi övön aluli".

Azonban több lap szerint készült egy második dosszié is, amely Martin Schulz szokásairól, életmódjáról szól. Ebben szerepel az SPD-főtitkár tájékoztatóján említett étlap egy előkelő strasbourgi vendéglőből, amely azt hivatott alátámasztani, hogy a szegények és a középosztály érdekeinek képviselőjeként fellépő baloldali politikus valójában nagy lábon él.

A Der Spiegel a Schulzról készített dossziéktól függetlenül két ügyet részletesen ismertetett. Mint írta, az EP költségvetési ellenőrző bizottságában (CONT) továbbra is várnak azokra a dokumentumokra, amelyekkel Martin Schulz cáfolni kívánja azt a gyanút, hogy a 2014-es EP-választás előtt pártpolitikai célokra - az európai szocialisták úgynevezett csúcsjelöltjeként folytatott kampányára - fordított olyan erőforrásokat, amelyeket csak EP-elnöki feladataihoz használhatott volna fel.

A másik visszatérő vád az SPD-s jelölttel szemben, hogy befolyásával gátlástalanul visszaélve kivételezik kegyeltjeivel. A Der Spiegel szerint erre példa Martin Schulz egyik legfőbb bizalmasa, Markus Engels esete, akinek érdekében az EP egykori elnöke nyomást gyakorolt az intézményre, és valamennyi bevett parlamenti szokással szakítva támogatta karrierjét.

A pártfogás Markus Engelsnek "anyagilag sem ártott" - írta a Der Spiegel. A szerkesztőséghez eljutott dokumentumokra hivatkozva hozzátették, hogy Engels a szabálytalanság gyanúját felvető, kétes juttatásokat kapott és csak 2012-ben legkevesebb 16 621,47 euró értékben számolt el útiköltséget olyan utakért, amelyeket nem is tett meg.

Martin Schulz január vége óta az SPD kancellárjelöltje, és márciusban választják meg pártelnöknek. Színre lépése óta pártjának országos választói támogatottsága a 20-23 százalék közötti sávból a 30 százalék körüli szintre emelkedett, majdnem teljesen behozta lemaradását a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével szemben. Kancellárjelölti kampányának egyik vezetője éppen Markus Engels lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!