A törökországi amerikai képviseletek "korlátozott mértékben", de ismét kiállítanak vízumot

Külföld, 2017.11.06

Az Egyesült Államok törökországi külképviseletei "korlátozott mértékben", de ismét kiállítanak vízumot a török állampolgárok számára, miután október 8-án felfüggesztették a kibocsátást - jelentette hétfőn az NTV török hírtelevízió az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének közleményére hivatkozva.

A Dogan török hírügynökség szerint az amerikai nagykövetség vízuminformációs szolgálata e-mailben sorra válaszol a török kérelmekre. A Takvim török napilap röviddel a bejelentés után török külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva már arról írt, hogy a washingtoni döntés következtében Ankara hasonló lépést tehet, és részben újraindíthatja a vízumkiadásokat az amerikai állampolgárok számára.

A washingtoni török nagykövetség nem sokkal később ugyancsak korlátozott számban, de fogadni kezdte az amerikai vízumkérelmeket.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége október 8-án jelentette be, hogy a bevándorlóvízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak. Nem sokkal később Törökország is hasonló lépésre szánta el magát az amerikai állampolgárokkal szemben.

A vízumkiadást a két ország az után függesztette fel kölcsönösen, hogy a török hatóságok október 4-én egy 2013. decemberi korrupciós botránnyal összefüggésben előzetes letartóztatásba helyezték az amerikai főkonzulátus török állampolgárságú munkatársát, Metin Topuzt. Ankara szerint az akkori botrányért az a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalom a felelős, amely a tavalyi puccskísérletért is. A török külügyminisztérium Topuz letartóztatása után közölte: a férfi nem szerepel az amerikai intézmény alkalmazottainak hivatalos listáján, és nincs semmiféle diplomáciai vagy konzuli kötődése.

Az isztambuli főügyészség, az amerikai-török viszály kirobbanásának másnapján, október 9-én vallomástételre bekérette az amerikai főkonzulátus egy másik állítólagos munkatársát is, Mete Cantürküt, aki a török vezetés szerint szintén kapcsolatban áll a gülenista hálózattal, és ugyancsak nem tartozik az amerikai képviselet diplomáciai állományába.

A kihallgatásra beidézett gyanúsítottat a török rendőrség azóta sem tudta kézre keríteni. Recep Tayyip Erdogan török államfő a közelmúltban azt állította, hogy a férfit az isztambuli amerikai külképviselet bújtatja.

Az ankarai amerikai nagykövetség hétfőn később indokolta is az enyhítést. A nyilatkozat értelmében a török kormány biztosította Washingtont, hogy a török hatóságok nem veszik őrizetbe és nem tartóztatják le a törökországi amerikai külképviseletek dolgozóit, továbbá, amennyiben Ankarának mégis ilyen szándéka lenne, arról tájékoztatja az amerikai kormányt.

Amikor október közepén amerikai küldöttség tárgyalt Ankarában a vízumkiadások felfüggesztésének ügyéről, a két fél közös munkabizottság felállításában állapodott meg.

Binali Yildirim török miniszterelnök november 7. és 11. között az Egyesült Államokba látogat, ahol mások mellett Mike Pence amerikai alelnökkel is találkozik. A két politikus Szíria, Irak, a terrorizmus elleni harc, a menekültválság, valamint a vízumkiadások ügyéről is tárgyal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!