A Vatikán megnyitja az argentin diktatúra éveinek levéltári anyagát

Külföld, 2016.10.25

Az 1976 és 1983 közötti argentin katonai diktatúra bizonyos dokumentumai konzultálhatók lesznek - jelentette be a Vatikán kedden.

A szentszéki államtitkárságnak és az argentin püspöki karnak a Vatikán honlapján megjelent közös közleménye szerint azokról a dokumentumokról van szó, amelyeket az utóbbi majdnem negyven évben a szentszéki államtitkárságon, a vatikáni nagykövetségnek számító Buenos Aires-i apostoli nunciatúrán, valamint az argentin püspöki kar levéltáraiban őriztek. A dokumentumokhoz való hozzáférést az argentin Ferenc pápa kezdeményezte.

A dokumentumoknak az utóbbi években végzett digitális rendszerezése befejeződött. A katonai diktatúra áldozatainak és eltűntjeinek közvetlen családtagjai nézhetik meg őket, valamint a börtönre ítéltek, ha pedig egyházi személyekről volt szó, a dokumentumokhoz rendi feletteseik is hozzáférhetnek. A dokumentumok konzultálási szabályait még nem hozták nyilvánosságra.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a levéltári anyag megnyitása az igazságot és békét kívánja szolgálni a felek közötti találkozás és nyitott párbeszéd jegyében.

Az argentin katonai diktatúra áldozatainak számát mintegy 30 ezerre becsülik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!