Ajándékcsomaggal segíti a kárpátaljai fiatalokat az Emberi Méltóság Tanácsa

Külföld, 2023.12.18

Az Emberi Méltóság Tanácsa 1650 ünnepi ajándékcsomaggal segíti a nehéz helyzetben élő kárpátaljai fiatalokat. Az adományt hátfőn Budapesten adta át a szervezet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőjének.

"Célunk, hogy a háború, a gazdasági nehézségek és az ukrán állam részéről a magyarokat érő hátrányos megkülönböztetés közepette hozzájáruljunk ahhoz, hogy az ott élők érezzék a nemzeti szolidaritást" - mondta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa alapító elnöke.

A több millió forint összértékű ajándékcsomagokat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Brenzovics László vette át. A csomagokban írószer, táska, használati tárgy, játék és tisztasági eszköz egyaránt szerepel.

Mint Lomnici Zoltán fogalmazott, szeretnék elérni, hogy mindazok, akik kényszerűségből elhagyták szülőföldjüket, visszatérhessenek. Hozzátette: mindannyiunk közös ügye segíteni, ha bármelyik nemzetrész nehéz helyzetbe kerül. Nagyon fontosnak nevezte, hogy az állami támogatás mellett a civilek is jelen legyenek a kárpátaljai magyarok segítésében.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke arról beszélt az eseményen, hogy ez Emberi Méltóság Tanácsa egy évvel ezelőtt is jelentős adománnyal segítette a kárpátaljai tanuló ifjúságot.

"Az ott élők helyzete rendkívül nehéz, a sorozások, a gazdasági válság, a bizonytalanság és a félelem uralja a közhangulatot. Ezért is fontos a kárpátaljai magyarság számára a magyar nemzet szolidaritása" - fogalmazott az elnök.

Kitért arra, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban szociális támogatást nyújt a kárpátaljai tanároknak, orvosoknak, a kultúra területén dolgozóknak, és emellett a magyar iskolákban tanulók szülei is részesültek ebben. Megemlítette azt is, hogy a különböző társadalmi szervezetek szintén igyekeznek segíteni a kárpátaljai magyarságon.

Az ajándékcsomagok még karácsony előtt megérkeznek Kárpátaljára, ahol a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, valamint a nagydobronyi árvaház, az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon tanulói fogják megkapni - tette hozzá.

Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsa ügyvezető főtitkára kiemelte: a Kárpát-medencében élő magyarság mindig jó barátságban volt az ott élő népekkel, napjainkban azonban nincs meg a kellő harmónia. "A Kárpát-medencei keresztényeknek nem vitatkozniuk kell, hanem összefogni, és együttérezni egymás problémáival".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!