Állami temetések szervezésére hoztak létre kormánybizottságot Bukarestben

Külföld, 2024.01.11

Romániában kormánybizottság alakul a tisztségben lévő vagy volt államfőket megillető állami temetések megszervezésére, az állami szertartások törvényének erre vonatkozó előírásait egy csütörtökön elfogadott rendelettel módosította a bukaresti kormány.

Mihai Constantin kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a testület összetételét és működési szabályzatát egy későbbi kormányhatározat fogja pontosítani. Hozzátette: az állami temetés a legmagasabb szintű elismerés, amit egy életét a hazája szolgálatába állító volt román állampolgár kaphat, és ezt a megtiszteltetést az egykori államfőknek tartják fenn. A volt házelnököket és miniszterelnököket katonai tiszteletadással temetik, a törvénynek ez a része nem módosul - magyarázta újságírói kérdésre válaszolva a kormányszóvivő.

A román média a - parlament megkerülésével, sürgősségi eljárással végrehajtott - mostani törvénymódosítás időzítését úgy értelmezte, hogy a kormány a 94. életévében lévő Ion Iliescu volt államfő temetésére készül. Emil Constantinescu, aki 1996-től 2000-ig volt Románia elnöke, jelenleg 84 éves. A 72 éves Traian Basescu volt államfőt (2004-2014) 2022-ben a legfelsőbb bíróság megfosztotta államfői előjogaitól, miután kiderült, hogy a kommunizmus idején besúgó volt.

A volt államfőknek járó állami temetés kérdése a napokban egy kormánypárti képviselő ezzel kapcsolatos törvénykezdeményezése kapcsán is sajtónyilvánosságot kapott. Florin Roman liberális frakcióvezető-helyettes egy olyan módosító indítványt terjesztett a parlament elé, amely megfosztaná az állami, illetve a katonai tiszteletadással rendezett temetéstől azokat a volt államfőket, házelnököket és miniszterelnököket, akik a rendszerváltás előtt vezető tisztséget töltöttek be a Román Kommunista Pártban, vagy a hírhedt Securitate - a politikai rendőrségként működő volt kommunista titkosszolgálat - alkalmazottai vagy besúgói voltak.

Romániában utoljára 2017-ben, a 96 évesen svájci rezidenciáján elhunyt volt uralkodónak, I. Mihály királynak rendeztek állami temetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!