Amerikai bokszoló és kanadai jégkorongozó kapott állampolgárságot az orosz elnöktől

Külföld, 2024.01.09

Orosz állampolgárságot adományozott Vlagyimir Putyin orosz elnök 44 külföldinek, köztük Kevin Johnson amerikai ökölvívónak és Brandon Leipsic kanadai jégkorongozónak, a szentpétervári SZKA játékosának.

A hivatalos jogi információk honlapján kedden közzétett rendelet értelmében orosz állampolgárságot kapott az amerikai Andrei Leo Kalageorgi is. Őt a Kommerszant című lap szerint Georgij Muradov, a "Krími Köztársaság" miniszterelnök-helyettese II. Katalin leszármazottjának nevezte.

Orosz útlevélre való jogosultságban részesült a jugoszláv születésű Ratko Samac, aki 1999-ben telepedett le Oroszországban. Bosznia-Hercegovina korábban Samac kiadatását követelte, állítólag 1993-ban elkövetett háborús bűncselekmények vádja alapján. Az orosz főügyészség 2016-ban elutasította a férfi kiadását.

Johnson tavaly szeptemberben kérvényezte az orosz állampolgárságot. A sportoló képviselője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy az ökölvívó az orosz elnök tiszteletére vette fel a Vlagyimirovics apai nevet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!