Amerikai külügy: változatlan a terrorista fenyegetés, nő a fehér felsőbbrendűséget hirdetők támadásainak száma

Külföld, 2020.06.24

Változatlan a terrorista fenyegetés a világban, nő a fehér felsőbbrendűséget hirdetők támadásainak száma - olvasható az amerikai külügyminisztérium szerdán kiadott, terrorveszélyt elemző éves jelentésében.

A dokumentum megállapította: "a terrorfenyegetés veszélye változatlan", és Irán továbbra is támogatja a szélsőséges csoportokat szerte a világban. Az amerikai külügyminisztérium szerint így van ez annak ellenére, hogy Irakban és Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, továbbá az al-Kaida és maga Irán is jelentős veszteségeket szenvedett el tavaly.

A dokumentum utalt arra is, hogy 2019-ben a terrorizmust segítő több vezetőt likvidáltak, és az Egyesült Államok szankciókat foganatosított Irán és a segítői ellen a Közel-Keleten. Az összeállítás konkrétan az iráni Forradalmi Gárda és a Hezbollah libanoni síita szervezet ellen hozott büntetőintézkedéseket emelte ki.

A külügyi jelentés annak fontosságát is aláhúzta, hogy megszaporodtak az Iszlám Állammal valamilyen kapcsolatban álló terrorcsoportok Afrikában és Dél-Ázsiában. Amerikai álláspont szerint e csoportokat Irán segíti.

A tárca szakértői szerint az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi tavalyi szíriai likvidálása után a szervezet "alkalmazkodott a körülményekhez, és több csoportot létrehozva hajt végre támadásokat világszerte, terrorakciókra ösztökélve a szervezethez vagy terrorcsoportokhoz nem tartozókat is".

"Az iráni rezsim és támogatói továbbra is globális szinten terveznek és követnek el terrorakciókat" - fogalmazott a dokumentum.

A külügyminisztérium szerint megszaporodtak az egykor Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezetből "kinőtt" csoportok által vállalt terrorcselekmények, és a fehér felsőbbrendűséget hirdetők által, vagy az ő nevükben elkövetett rasszista támadások is.

Különösen aggasztónak minősítette a dokumentum a fehér nacionalisták által elkövetett támadásokat.

"A faji vagy etnikai megfontolásból elkövetett terrorakciók ténye, kiváltképp a fehér felsőbbrendűséget hirdetők terrorizmusa továbbra is komoly kihívást jelent az egész világ közösségei számára" - olvasható a jelentésben, amely ezzel összefüggésben az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Németországban tavaly elkövetett támadásokat hozta fel példaként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!