Amerikai-venezuelai fogolycsere: Joe Biden szerint a venezuelai elnök lépéseket tett a szabad választások felé

Külföld, 2023.12.21

Joe Biden amerikai elnök szerint Nicolas Maduro venezuelai elnök eddig tartja magát azon ígéretéhez, hogy szabad választásokat tartsanak a dél-amerikai országban. Az amerikai elnök az amerikaiak elengedéséről szóló alkut kommentálta így csütörtökön.

Joe Biden újságírók kérdésére az amerikai bebörtönzöttek szerda éjszakai hazaérkezését követően kijelentette, hogy a Venezuelával való megállapodást igazolja az a tény, hogy törvénytelenül letartóztatott amerikai állampolgárokat sikerült kiszabadítani.

Az egyezség keretében a venezuelai hatóságok szerdán elengedtek 10 amerikai állampolgárt, közül hat embert, akit az Egyesült Államok szerint törvénytelenül tartottak fogva. A venezuelaiak átadták azt a Leonard Francist is, aki Egyesült Államokban korrupciós cselekmények miatt néz büntetőeljárás elé. A "Fat Leonard" néven is emlegetett vállalkozó a felelősségre vonás elől menekült Venezuelába, az amerikai hadsereg egyik legnagyobb megvesztegetési botrányának érintettjeként.

Az amerikaiak átadásáért cserében az Egyesült Államok szabadon engedte a venezuelai elnök egyik közeli emberének tartott Alex Saab kolumbiai születésű üzletembert, aki pénzmosás vádjával került amerikai bíróság elé. Alex Saab elengedése után Venezuelába érkezett, ahol az elnöki palotában fogadta Nicolas Maduro. A venezuelai elnök az "igazság győzelmeként" értékelte szövetségese kiszabadulását, és azt hangoztatta, Joe Bidennek címezve szavait, hogy Venezuela "nem lesz senkinek a gyarmata".

Az Egyesült Államok a fogolycseréről szóló megállapodás előtt, még októberben enyhítette a Venezuelával szembeni szankciókat arra az ígéretre, hogy a caracasi rezsim szabad választásokat tart 2024-ben és elkezdi elengedni a bebörtönzött ellenzékieket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!