TV műsor

Amerikai pénzügyminiszter: Washington Kínát is büntetheti, ha nem tartja be az Észak-Korea elleni szankciókat

Külföld, 2017.09.12

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter kedden  azzal fenyegette meg  Kínát, hogy büntetésre számíthat,  ha nem tartja be az Észak-Korea elleni szankciókat.

Mnuchin a gazdasági kérdésekkel foglalkozó CNBC televízióban ejtette ki a kormány álláspontját. A miniszter "történelminek" minősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által hétfő este egyhangúlag hozott határozatot, amely újabb szankciókat foganatosított Észak-Korea ellen és hangsúlyozta, hogy e büntető intézkedésekkel a határozatot megszavazó Peking is egyetértett.

Mnuchin leszögezte: amennyiben Kína nem hajtja végre a szankciókat, akkor Washington újabb büntető intézkedéseket hoz, és ezúttal Kínát is elvágja az amerikai bankrendszerhez történő hozzáférés lehetőségétől. "Ez hatékony lépés lenne" - tette hozzá a tárcavezető.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden este hozott ismét büntető intézkedéseket Észak-Korea ellen. 2006 óta ez volt a kilencedik határozat, amelyet a 15 tagú testület egyhangúlag szavazott meg. A többi között embargót hirdettek meg az észak-koreai textilipar ellen, betiltották a cseppfolyósított gáz importját és maximalizálták a finomított olajból készült termékek és a nyersolaj bevitelét. A határozat felszólította az érintett országokat, hogy a nyílt vizeken ellenőrizzék azokat a teherhajókat, amelyek szerintük embargó alá eső árukat szállíthatnak.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!