Amerikai szankciók - Szakértő: az amerikaiak is meg fogják érezni képviseleteik leépítését

Külföld, 2017.08.01

Amellett, hogy várhatóan főként orosz dolgozókat érint majd az Egyesült Államok oroszországi képviseleteinek leépítése, azt az amerikai fél is "meg fogja érezni" - mondta Ilyash György, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Az Oroszország-kutató példaként említette, hogy a moszkvai képviseleten éppen komolyabb építési munkálatokat végeztek, most azonban úgy tűnik, nem fogják tudni folytatni a követség bővítését. De az orosz fél lefoglalta az amerikai képviselet raktárhelyiségeit és nyaralónak használt kihelyezett telepeit is - tette hozzá.

Emellett további orosz lépések is várhatóak ilyen irányba, hiszen az orosz elképzelés szerint az Egyesült Államok oroszországi képviseleteit az amerikai orosz képviseletek szintjére kell leépíteni.

Az orosz szankciónak várhatóan az lesz a következménye, hogy lelassul az ügyintézés az amerikai képviseleteken, az orosz állampolgároknak akár hónapokat is várniuk kell majd az amerikai vízumra. Az amerikaiak viszont nem is fognak ez ellen tenni, válaszként az orosz lépésekre - vélekedett a szakértő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnap sugárzott tévéinterjúban jelentette be, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie az Oroszországban működő nagykövetsége és főkonzulátusai alkalmazottainak létszámát. Moszkva az intézkedést 35 orosz diplomata decemberi kiutasítására, valamint arra adandó válaszként hozta meg, hogy az amerikai kongresszus a múlt héten megszavazott egy új szankciókat is tartalmazó törvénytervezetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!