Amerikai szenátusi döntés: egyszerű többséggel választják meg az új főbírót

Külföld, 2017.04.06

Az amerikai szenátus  megváltoztatta a szabályokat annak érdekében, hogy pénteken egyszerű többséggel választhassák meg az új főbírót.

Az amerikai televíziós csatornák élőben közvetítették azt a csütörtök kora délutáni voksolást, amelynek során a republikánus többségű szenátus megszavazta, hogy pénteken a felsőház plenáris ülésén egyszerű többséggel elfogadhassák Donald Trump elnök jelöltjét, Neil Gorsuch bírót a legfelsőbb bíróság tagjának.

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának megszavazásához kétharmados szenátusi többség kell, ám a demokrata párti szenátorok többsége (három kivétellel) közölte: nem szavaz a 49 éves coloradói főbírójelöltre. Ennek oka részben az, hogy nézeteit túlságosan is konzervatívnak tartják, részben pedig az, hogy a választási kampány idején a volt elnök, Barack Obama által jelölt Merrick Garland főbírót a republikánusok még meghallgatni sem akarták, arra hivatkozva, hogy választási kampányban nem szoktak ilyen fontos posztra új jelöltet állítani, ebben szabad kezet kell adni az új elnöknek.

A megváltoztatott szabályok értelmében a 100 tagú szenátusban 51 politikus voksa elegendő lesz, hogy Neil Gorsuch legyen a tavaly elhunyt Antonin Scalia főbíró utódja. Ezzel a 9 tagú legfelsőbb bíróságban ismét 5:4 arányú többségük lesz a konzervatívoknak.

A szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell, kentuckyi politikus már korábban jelezte: Neil Gorsuch megválasztására mindenképpen sor kerül, s amennyiben a demokraták akadályozni próbálják ezt, vagyis nem voksolnak rá, akkor a republikánusok élnek az amerikai politikai közbeszédben "nukleáris megoldásnak" nevezett mószerrel, és megváltoztatják az érvényes szabályokat.

"Demokrata párti kollégáink ma olyasmit tettek, ami példa nélküli a szenátus történetében, ezért sajnos ehhez a megoldáshoz kell folyamodnunk" - fogalmazott Mitch McConnell. Chuck Schumer szenátor, a kisebbségben lévő demokrata párti frakció vezetője ugyan megpróbált azzal érvelni, hogy "ha egy jelöltet nem fogadnak el, akkor nem a szabályokat kell lecserélni hanem a jelöltet", ám a republikánusok hajthatatlanok maradtak.

Neil Gorsuch jelöltségének megszavazására pénteken keül sor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!